Ruim een derde (35%) van de studenten zou, als ze het opnieuw mochten doen, een andere studie kiezen. Zij zijn kritisch over de studiekeuzebegeleiding op school. 

Jaarlijks stopt een derde van de studenten in het eerste jaar met de studie, of switcht naar een andere studie. Scholieren vinden het kiezen van een studie dan ook niet gemakkelijk: van de huidige bovenbouwleerlingen, die binnen twee jaar voor hun studiekeuze staan, zegt zeven op de tien (69%) de studiekeuze moeilijk te vinden. Hoewel ruim een kwart (27%) behoefte heeft aan meer begeleiding hierbij vanuit school, zijn scholieren over het algemeen best tevreden met de geboden begeleiding.

Begeleiding schiet tekort

Dit beeld kantelt zodra de jongeren gaan studeren. De helft van de studenten (52%) vindt dat zij destijds door hun middelbare school niet goed zijn begeleid bij het kiezen van een studie. Een switcher zegt: “Ik ben na een jaar een totaal andere opleiding gaan doen. De begeleiding van mijn school heeft helemaal geen nut gehad. Er moet beter worden gekeken naar wat iemands kwaliteiten en interesses zijn.” Acht op de tien studenten (82%) vinden dat een gesprek met een studieadviseur verplicht moet worden voor iedere scholier in de bovenbouw. De scholieren zelf zijn het hier ook mee eens.

Bussemaker: scholier zelf verantwoordelijk

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) legt de verantwoordelijkheid bij de scholieren: “Waar we echt van af moeten is dat ze denken: ik zet maar ergens een kruisje en dan ga ik kijken of de studie bij me past.” De studenten zelf (69%) vinden wel dat ze voldoende werk hebben gemaakt van hun studiekeuze.

Over dit onderzoek 

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 10 tot 14 januari 2013, deden 2300 jongeren mee (onder wie 550 scholieren uit de bovenbouw en 1350 studenten). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.