Leerlingen die een schooljaar moeten overdoen, kosten de schatkist 500 miljoen euro per jaar. Het CPB suggereert daarom het fenomeen af te schaffen. Uit onderzoek van EenVandaag onder 400 jongeren die zijn blijven zitten op de middelbare school, blijkt echter dat ze 'zittenblijven' achteraf heel waardevol vonden.

'Te duur'

Zittenblijven is een duur instrument, staat in een rapport dat het Centraal Planbureau (CPB) zaterdag heeft gepubliceerd. ''Er bestaan waarschijnlijk efficiëntere manieren om hetzelfde onderwijsniveau te bereiken," stelt het CPB. Daarbij valt te denken aan zomerscholen of bijspijkercursussen die specifiek op de zwakke plekken zijn gericht, zodat de leerling niet een heel schooljaar hoeft over te doen.

Zittenblijvers: 'het was waardevol en demotiveert niet'

Eenvandaag deed in 2013 onderzoek onder 400 jongeren uit het 1V Jongerenpanel die zijn blijven zitten op de middelbare school. Wat bleek: zij vinden een schooljaar overdoen waardevol. Tweederde (67%) van de jongeren die eerder zijn blijven zitten op de havo of het vwo van de middelbare school, zeggen dat dit achteraf gezien goed voor ze is geweest. De meerderheid geeft aan dat zittenblijven juist niet demotiveert, zoals wel eens gesteld wordt. Waar de jongeren in het begin baalden dat ze moesten blijven zitten, zien ze achteraf vooral de voordelen. Zo haalden ze hogere cijfers en waren uiteindelijk beter voorbereid op hun examens. Ook persoonlijk leerden ze er veel van. Een deelnemer zegt: 'Ik vond het erg, maar achteraf ben ik blij dat ik ben blijven zitten. Ik deed daarna alleen maar extra mijn best en ging beter nadenken over mijn toekomst. Als ik niet was blijven zitten had ik er waarschijnlijk met de pet naar gegooid.

Kijk hier de reportage nog eens terug: