YouTube is na vijf jaar nog razend populair: de helft van jullie kijkt elke dag een YouTube-filmpje. Een kwart kijkt minder ‘gewone tv’ sinds de komst va de site. Het liefst kijken jullie naar muziekclips en humorfilmpjes.

Hiep hiep...

YouTube viert deze week haar vijfjarig bestaan. De website is binnen vijf jaar uitgegroeid tot één van de populairste sites op internet. Iedere minuut wordt er 20 uur aan videomateriaal op de site gezet door gebruikers over de hele wereld. Wij ondervroegen, samen met FOK! en Scholieren.com 2200 jongeren over de site. Jullie zijn gek op muziekvideos, cabaretfragmenten en filmtrailers. Jongens kijken meer YouTube-filmpjes dan meisjes. Zij plaatsen ook zelf meer filmpjes. Wat dan? Concertopnames, vakantiefilmpjes en filmpjes van school/ familie.

Mobiel kijken

Hoewel de meeste deelnemers YouTube nog op de computer of laptop kijken, kijkt een kwart (24%) regelmatig via de mobiele telefoon. Dat gaat vast nog groeien sinds de opkomst van Smartphones... Een op de tien kijkt de filmpjes via een kabeltje op tv. Zorgt voor GROOT plezier!

Cursus stropdas strikken

YouTube wordt niet alleen gebruikt voor jackass-filmpjes, dansende baby’s of lelijk zingende idols-kandidaten. Zo gebruikt driekwart van de leraren YouTube-filmpjes als lesmateriaal. Een lesboek is ‘zo 1980’.

De site wordt daarnaast gebruik voor van alles en nog wat: piano of gitaarlessen, (buik)danslessen, make up-tips van modellen of actrices, reisverslagen, game previews, de oudste Michael Jackson moves, hoe je origami moet vouwen of hoe je een stropdas moet leren strikken. Een papieren handleiding om te weten hoe je iPhone werkt? Zestien procent van de jongens raadpleegt liever YouTube voor een uitleg.

Braaf

Vergeleken met andere websites vinden jongeren YouTube relatief ‘braaf’ (46 %). Zo maakte tweederde wel eens mee dat een leuk filmpje volgende dag ineens door moderators is verwijderd. Volgens een op de vijf zou iedereen alles op YouTube mogen zetten, zonder moderators. Jongens staan daar meer achter dan meisjes.

Het online onderzoek – waaraan 2180 jongeren van 12 tot en met 24 jaar hebben meegedaan - is gehouden tussen 10 en 15 februari. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht, afkomst en spreiding over het land.