Warning! Driekwart van de meisjes willen gewaarschuwd worden als foto’s van modellen bewerkt zijn. In Frankrijk is er een wetsvoorstel ingediend om glossies tot zo’n meldtekst te verplichten. Nederlandse meiden zouden die maatregel hier dus ook graag zien, blijkt uit onze flitsenquête onder 900 jongeren.

Deze foto is bewerkt

Gladde huidjes, stelten van benen en bizarre wespentailles. Je zelfvertrouwen zou bijna een gat in de grond boren, zo diep zakt het bij het zien van veel foto’s in glossies. Niet iedereen beseft zich dat de meeste foto’s vakkundig worden gephotoshopt. In Frankrijk wil men een wet waarmee geshopte foto’s moeten worden voorzien van een waarschuwing. Ze hopen hierdoor eetziektes zoals anorexia, tegen te gaan. Uit de enquête die gisteren door 900 jongeren is ingevuld, blijkt dat maar liefst zeventig procent van de jongeren vóór een waarschuwing op bewerkte foto’s is.

Sonja Bakkeren

Vier op de tien meiden zegt onzeker te worden van de kunstmatige 'aliens' in glossies. Vinden de meeste van jouw vriendinnen zichzelf te dik? Ja, zegt bijna de helft (47 procent). Van de ondervraagde meisjes vindt 11 procent zichzelf ‘veel te dik’ en 50 procent noemt zichzelf ‘een beetje te dik’. Eenderde heeft één keer of vaker een dieet gevolgd..

(On)zeker

Bijna zeventig procent van het gehele panel denkt dat de vermelding dat een foto bewerkt is meisjes wat zekerder zal maken over hun eigen lichaam. De meeste jongeren (62 procent) denken dat foto’s in ‘glossies’ altijd bewerkt worden. Iets meer dan een derde (35 procent) vermoedt dat dit meestal het geval is.