Volwassenen die erotisch getinte chatgesprekken met kinderen voeren, moeten worden bestraft. De VVD wil dit deze week tijdens het debat over de begroting van Veiligheid en Justitie voorstellen, meldt de Volkskrant. Uit eerder onderzoek van EenVandaag bleek dat één op de drie jongeren (32%) wel eens op internet op een seksueel getinte manier is benaderd door een vreemde. Van hen was 70 procent jonger dan 16. 

Een vijfde (19%) van alle ondervraagde jongeren kreeg online een seksueel getint voorstel en 11 procent een seksueel getinte foto of video. Meestal gebeurde dit op een chatsite (56%), maar ook geregeld op sociale netwerken zoals Hyves (14%) en Facebook (11%).

Lokpuber

Een andere voorstel op dit gebied van de VVD is dat voor de 'lokpuber'. Een lokpuber is een politieagent die zich met een nepaccount op sociale media voordoet als minderjarige. Het doel hiervan is om volwassenen te betrappen die op internet minderjarigen benaderen voor seks, ook wel ‘grooming’ genoemd.

Twee op de drie jongeren (67%) zijn voor de inzet van lokpubers, zo blijkt uit het onderzoek van EenVandaag. De meeste jongeren (56%) denken echter dat het wijzen van minderjarigen op de gevaren van groomers beter helpt dan het inzetten van lokpubers. Van de ondervraagde middelbare scholieren heeft slechts 14 procent op school voorlichting gehad over grooming. 

Lokpubers inzetten: mag dat?

Uitslag onderzoek online seksueel getint gedrag (bij NOS op 3)