Het is vaderdag! Jongeren zijn erg tevreden met hun vader: ze geven hem gemiddeld het rapportcijfer 7,9, blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel en het EenVandaag Opiniepanel. Zelf zijn vaders bescheidener: zij geven zichzelf een 7,2. En de moeders? Die zijn minder te spreken over hun partners: ze geven hem een 6,4 voor zijn rol als opvoeder.

Weinig thuis

Vijf jaar geleden vond een kwart van de jongeren (26%) dat hun vader te weinig thuis was tijdens hun opvoeding. Nu vindt nog slechts een op de zes (18%) dit. We legden dit natuurlijk ook voor aan ouders zelf. Bijna de helft van de vaders (45%) vindt dat ze te weinig thuis zijn geweest. Ongeveer evenveel moeders (42%) zeggen dit over de vader van hun kinderen. Maar dat gaat in de toekomst niet veranderen: slechts een kwart van de jongens (25%) wil stoppen met fulltime werken als ze kinderen krijgen.

Rondom de geboorte van een kind mag de vader wél wat meer aanwezig zijn, vinden jongeren. Nu krijgen vaders in Nederland vijf dagen verlof bij de geboorte van hun kind, maar volgens zes op de tien jongeren (61%) moeten ze meer dan twee weken vrij krijgen.

Twee vaders?

85 procent van de jongeren denkt dat het voor kinderen prima is om op te groeien met twee vaders (en dus zonder moeder), tegen 64 procent van de volwassenen. Voor gezinnen met twee moeders gelden dezelfde cijfers. Onder zowel jongeren als volwassenen denkt vier op de tien dat het niet zo goed is voor een kind om met slechts één ouder op te groeien.

We vroegen ook of jongeren wel eens bang zijn dat hun vader niet hun biologische vader is. Eén op de zeven (15%) zegt hier wel eens over nagedacht te hebben. Daarin zijn jongeren wantrouwender dan hun vaders: onder hen geeft slechts een op de veertien (7%) aan wel eens gedacht te hebben dat zijn kinderen niet van hem zijn.

De uitslagen van dit onderzoek worden vandaag om 14:00 door Mariëlle Koekenbier besproken bij Radio EenVandaag (NPO Radio 1, 14:00). Ook Louis Tavecchio, ontwikkelingspsycholoog met een specialisatie in vaderschap, is bij de uitzending te gast.

 

Over dit onderzoek

Dit onderzoek bestaat uit twee delen: een online onderzoek onder de leden van het EenVandaag Opiniepanel en een online onderzoek onder de leden van het 1V Jongerenpanel. Aan het onderzoek deden 21.824 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Hieronder waren 10.964 vaders en 4.716 moeders. Aan het onderzoek deden 1.378 leden van het 1V Jongerenpanel mee. Hieronder waren 412 jongens en 922 meiden. Het onderzoek vond plaats van 11 tot 17 juni 2016.

Download