Twee op de drie jongeren (69%) kijken wel eens op het scherm van hun telefoon tijdens het fietsen, bijvoorbeeld op whatsapp of te navigeren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1200 jongeren. Hoewel ze bijna allemaal erkennen dat het hun fietsgedrag beïnvloedt, ziet slechts de helft van hen hier een gevaar in.

Dinsdag lanceert het ministerie van Infrastructuur een voorlichtingscampagne over telefoongebruik in het verkeer. Slechts een kwart van de jongeren (26%) in het onderzoek denkt dat voorlichting zin heeft.  

Gevaarlijk gedrag

Aan het onderzoek deden 800 jongeren mee die schermfuncties van hun telefoon gebruiken tijdens het fietsen. Van hen zegt 59 procent dat hun overzicht van de verkeerssituatie afneemt. Velen stellen ook dat hun reactiesnelheid, controle over de fiets en fietstempo afnemen. Slechts 7 procent zegt dat telefoongebruik geen enkele invloed heeft op hun fietsgedrag. Toch vindt slechts de helft (50%) dit gevaarlijk gedrag van zichzelf. Maar wanneer anderen sms’en op de fiets, vindt ineens tweederde (66%) dit onverantwoord.

Geen verbod

Eenderde (35%) van de ondervraagde jongeren is wel eens in een gevaarlijke situatie terechtgekomen doordat zijzelf of een andere fietser met de telefoon bezig was. Bij 8 procent leidde dit zelfs tot een ongeluk. Toch steunt slechts een derde een verbod op met de telefoon in de hand bellen op de fiets.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 7000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 12 t/m 18 september 2014, deden 1187 jongeren mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download