Het 1V Jongerenpanel deed onderzoek naar aanleiding van het boek 'Vijftig tinten grijs'. In deze column vertelt een jongere over het boek en haar ervaringen met SM. Selene (18) is actief in de SM-wereld, als onderdanige én als dominante. "Je hoeft niet fucked-up te zijn om SM leuk te vinden", luidt haar kritiek op 'Vijftig tinten'."

'De bestseller 'Vijftig tinten grijs' is uniek in haar soort. Het 'kinky' aspect dat wordt beschreven is vernieuwend, bijzonder en realistisch neergezet. Jammer genoeg wordt het niet goed uitgewerkt. Een andere teleurstelling is de schrijfwijze. Het is niet een hoogstaand stuk literatuur, maar wel vermakelijk om te lezen.

Verknipte slechterik

Het verhaal van een verknipte slechterik die wordt gered door de goedheid van de maagdelijke dame is erg cliché. Wat niet betekent dat het saai is. Er gebeuren namelijk genoeg 'kinky' dingen om het verhaal interessant te houden. Christian Grey, de verknipte hoofdpersoon, is een seksuele sadist. Hij sleurt Anastasia Steel mee zijn donkere wereld in. Hij bindt haar vast en martelt haar met zijn arsenaal aan zweepjes. Ana komt erachter dat ze dit eigenlijk erg opwindend vindt, maar wil haar getraumatiseerde geliefde graag helpen. Hier gaat de schrijfster de mist in.

Een persoon hoeft helemaal niet geestelijk ziek te zijn om BDSM opwindend te vinden. Het is namelijk geen ziekte waar iemand van genezen zou moeten worden. Uit onderzoeken blijkt dat zo’n 70 procent van alle seksueel actieve volwassen ooit in aanraking is gekomen met SM. Je zou zeggen dat dit dus een normale bezigheid zou zijn. Helaas wordt het nog steeds als taboe gezien en het boek bevestigt dit beeld.

Persoonlijke interesse in SM

Ikzelf ben een 18 jarig meisje die een prettig jeugd heeft gehad en waar nog geen geestelijk mankement bij gevonden is. Toch heb ik al vanaf een jonge leeftijd een interesse in BDSM, hoewel ik toen niet wist dat het zo genoemd werd. De vastgebonden hulpeloze dames, onderworpen aan hun ontvoerders, de gemene slechteriken met hun kelders.

Ik ben, wat ze noemen, een 'switch'. Ik vind zowel het dominante deel, zoals Christian Grey, als het onderdanige deel, zoals Anastasia Steel, leuk. Ik haal voldoening aan het bewerken van mijn submissive met een zweep, of om mezelf te onderworpen aan mijn dominator. Dit is allemaal gebaseerd op een vertrouwensband en iedereen stemt ermee in. Sommigen zullen dit gebruiken als ontsnapping uit de realiteit, voor anderen is het gewoon een toevoeging aan hun seksleven. Maar het is iets wat we doen omdat we het prettig vinden, niet omdat we 'fucked-up' zijn.

'Vijftig tinten' had een goed boek kunnen worden, om een taboe te doorbreken en informatie te verschaffen. Uiteindelijk blijkt het weinig omvattend te zijn.'

Selene is lid van het 1V Jongerenpanel. Zij schreef deze column naar aanleiding van ons 'Vijftig tinten grijs'-onderzoek. Lees hier ook de columns van Sabrina en Laura over hun SM-ervaringen.