Zes op de tien scholieren vinden dat er regels moeten komen over wat docenten wel en niet via sociale media mogen zeggen tegen hun leerlingen. Ruim een op de vier scholieren heeft via sociale media (Hyves, Twitter en Facebook) contact met hun docenten. In iets meer dan de helft van de gevallen worden er naast schoolzaken ook privézaken besproken.

Dit blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel, in samenwerking met Scholieren.com, onder ruim 1.600 middelbare scholieren.

'Wauw, supermodel'

Zo krijgen leerlingen wel eens via Hyves of Facebook felicitaties van leraren als ze jarig zijn. En een respondent zegt: 'Een keer heeft een meester bij mijn foto gezet: wauw supermodel!' Van de leerlingen vindt 65 procent dat een docent het contact via sociale media moet beperken tot schoolzaken. Een op de tien kent een docent die in de problemen is gekomen door het contact met een leerling via sociale media.

#Kutleraar

Voor de leerlingen zelf hoeven er geen regels te komen over wat ze via sociale media over hun docenten zeggen, vindt de meerderheid (63%). Een op de vier (24%) kent een geval waarbij een docent is uitgescholden via sociale media; 43 procent van de leerlingen meent dat je dit niet serieus moet nemen.

Geschorst

Een op de drie (35%) is dan ook van mening dat een school in dit soort gevallen niet moet ingrijpen. Toch vindt de meerderheid (53%) van wel. Soms gebeurt dit ook. Een scholier zegt: 'Een vriend schold een docent uit via Twitter, maar hij vergat dat die docent hem followde. Vervolgens werd hij een week geschorst.'

Bewust gekwetst

Een kwart vindt dat je best een foto van een docent online mag zetten zonder toestemming van de betreffende docent. 28 Procent van de leerlingen zegt dat er op zijn of haar school wel eens een docent bewust is gekwetst door een bericht, foto of video online. Een leerling zegt: 'Ik heb op mijn Facebook-account weleens een hele lelijke foto geplaatst van twee docenten op mijn school. Ze zijn er niet achter gekomen, maar ik heb er wel heel hard om kunnen lachen met mijn mede klasgenoten.'

Download

Download