Matthijs (15) ziet wel in dat het met Nederland economisch niet goed gaat, maar maakt zich voorlopig persoonlijk nog geen zorgen. 'Ik mag niet klagen.'

"Dat het niet goed gaat weet ik, maar moet ik me meer zorgen gaan maken over mijn financiële situatie dit jaar? Ik weet het niet. Iedere dag hoor ik er wel iets over op televisie. Vrijwel altijd negatief, dus waarom zou ik het nog willen blijven volgen?

'Ik hoef me geen zorgen te maken'

Zelf sta ik er financieel goed voor, ik hoef me geen zorgen te gaan dat ik binnenkort platzak ben. Dit wil niet zeggen dat ik niet let op hoeveel ik uitgeef. Wanneer ik iets koop stel ik me niet één maar twee keer de vraag of ik het wel écht nodig heb en of ik het geld niet beter ergens anders aan kan besteden. Spullen worden duurder en het geld wordt minder waard, we kunnen dus steeds minder kopen met hetzelfde geld, een probleem waar ik mij zorgen over maak. Mijn financiële situatie zal dit jaar niet veel veranderen ten opzichte van afgelopen jaar, ik mag niet klagen. Ik hoor verhalen van mensen waarbij het veel slechter gaat.

'Overheid moet beter op portemonnee letten'

Steeds meer mensen raken hun baan kwijt en kunnen geen nieuwe vinden, steeds meer bedrijven gaan failliet, als het zo nog lang door gaat zal het niet snel beter worden in Nederland. Dan kan de regering wel blijven bezuinigen, maar heeft het dan op lange termijn wel een positief effect op de economie? Ik moet het nog zien. Tegen bezuinigen ben ik niet, in tijden van crisis moet iedereen zijn steentje bijdragen om uit deze crisis te komen. De Nederlandse regering had eerder moeten bedenken dat je niet kan uitgeven als er geen geld is."

Matthijs is lid van het 1V Jongerenpanel. Hij schreef deze column naar aanleiding van het onderzoek over de financiele toekomst van jongeren. Lees hier ook de column van panellid Astrid.