Marokkaanse jongeren zijn stuk voor stuk boeven, dealers en bankovervallers. Dit gevoel krijg je soms wanneer je de krant openslaat. Hoe voelt dit nou als je zelf van Marokkaanse afkomst bent? Het jongerenpanel van EenVandaag, ondervroeg samen met Maroc.NL 800 jongeren over criminele raddraaiers én de mogelijke oplossingen voor de problemen.

Irritante aso’s

Ik als Nederlands-Marokaanse jongen irriteer me mateloos aan probleemjongeren. Soms schaam ik me dat die aso’s het zo kunnen verstieren voor de rest,” zegt een deelnemer. Bijna zestig procent van de respondenten zit ermee als in de krant staat dat de helft van de jongens met de politie in aanraking komt. Jongeren zijn allereerst teleurgesteld, maar zijn ook boos op de media én op de daders.

Waar moeten de problemen worden aangepakt?

1. In het gezin

2. Op straat

3. Op school

Maar wat vinden jullie nou zélf een goede oplossing? Eén groep deelnemers is hard en meedogenloos: bikkelhard straffen, die raddraaiers. Opvoedkampen, speciale opvanghuizen in Marokko, enkelbanden en halsbanden met chips, politieagenten uit Marokko halen: noem maar op. "In een celletje zitten zonder tv en computer," schrijft iemand, of: "Terug naar Marokko, die handel!"

De andere groep zegt juist: praten met de jongeren. Meer begrip, communiceren, leuke activiteiten organiseren, meer buurthuizen, kijken waar crimineel gedrag precies vandaan komt. "Achter ieder persoon schuilt een good guy."

Bemoeienis

Media en politiek besteden volgens de deelnemers teveel aandacht aan de groep criminele Marokkaanse jongeren. (76% en 55%). Te weinig bemoeienis is er echter vanuit de Marokkaanse gemeenschap, aldus 37 procent. Veertig procent vindt dat de gemeenschap zich niet extra hoeft te bemoeien met de problemen.

Media

Hoe dan ook: de media doen het helemaal verkeerd. De aandacht voor de problematiek is veel te negatief, zegt driekwart. En altijd de afkomst vermelden van Marokkaanse daders bij een misdrijf, dat moet ook eens afgelopen zijn.

Bekijk hier de uitslag in uitzending van EenVandaag, waar Marokkaanse jongeren debatteren over dit onderwerp!