Een docent van de Hogeschool van Amsterdam weigert vrouwelijke studentes en collega's de hand te schudden na een bedevaart naar Mekka. Uit onderzoek van het Jongerenpanel van EenVandaag, blijkt dat jongeren dit niet vinden kunnen; zeven op de tien vinden dat leraren voor de klas iedereen een hand moeten geven, jongens nog meer dan meiden.

Het schoolbestuur steunt de leraar in zijn besluit. 64 Procent van de jongeren uit het 1V Jongerenpanel panel keurt dit af.

"Dit is toch onzin we leven toch niet meer in de middeleeuwen!!!"

"Dat kan niet in je functie als docent, je hebt dan een voorbeeldfunctie."

Gelijkheid man en vrouw

Ruim driekwart van de deelnemers vindt gelijkheid van mannen en vrouwen belangrijker dan vrijheid van godsdienst.

"Alles prima, maar gelijkheid tussen man en vrouw staat boven alles."

"Een persoon moet zelf weten wat hij wel of niet wilt doen. Hij wilt geen hand geven vanwege zijn geloof, so be it."

"Als je een beroep kies waar vrouwen ook werken vind ik dat je gewoon iemands hand kan schudden, als hij daar moeilijk over doet moet hij maar thuis op de bank gaan zitten."

Hoofddoekje prima

Religieuze uitingen als je voor de klas staat is geen probleem. Zes op de tien vindt een lerares met een hoofddoek niet erg en keppeltjes (70 procent) en kruisjes (89 procent) zijn ook welkom. Een homoseksuele leraar mag ook gewoon voor de klas staan (97 procent).

"Als het niet de les beïnvloed en hij of zij zijn verdere mening over het geloof niet laat overheersen, prima. Er stond een keer een leraar met ajax shirt voor

de klas, dat was pas vervelend, haha."

"Als de docent maar goed les kan geven vind ik het prima. (Tenzij die in z'n nakie gaat!!!)"

Naveltruitjes: not!

Wat jongeren echt niet vinden kunnen bij leraren zijn naveltruitjes (70 procent is hier tegen) en petjes (58 procent).

"Als een docent een hoofddoek/keppeltje opheeft voor zijn geloof vind ik niet erg. pet/hoed wel, aangezien wij dat ook niet mogen."

Bekijk hieronder de uitslag.

Aan dit online onderzoek, gehouden op 01 februari 2011, deden ruim 1.000 jongeren mee. Ruim 500 deelnemers studeren aan HBO of Universiteit. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.