Op je veertiende in je eentje de wereld over zeilen? Slecht plan, zegt het jongerenpanel van EenVandaag. De jongens hebben veel minder moeite hebben met de zeilreis van Laura Dekker dan de meisjes.

Koffers pakken

Vandaag zit Laura in de rechtbank; vrijdag volgt dan eindelijk de uitspraak van de rechter. Een op de tien van jullie denkt dat zij haar koffers mag pakken, de rest denkt dat haar dromen slechts bedrog zijn en ze nog een paar jaartjes moet wachten.

Niet te doen

De meningen of de jonge avonturier deze reis aan kan, zijn verdeeld. Bijna de helft van de mannelijke deelnemers denkt dat het 14-jarige meisje deze onderneming aan kan tegen een kwart van de meisjes. Lichamelijk moet het nog wel kunnen, maar psychisch is deze reis niet te doen, aldus het panel. Een reactie: "Waarom moet je persee rond de wereld zeilen? Ik voetbal liever met vrienden op het veldje naast de deur ;)"

Bijzonder dom

Bijna alle deelnemers aan het onderzoek weten wie Laura Dekker is. Zij noemen de jonge avonturier 'ambitieus', ‘stoer’, ‘bijzonder’ maar ook ‘dom’. Helemaal alleen? De helft van de meisjes zou al gek worden als zij één week helemaal alleen moet doorbrengen. Jongens hebben daar minder problemen mee. Een derde van de jonge mannen ziet een weekje solo niet zitten. Lekker rustig.

Bekijk hier de uitslag van de enquête, live in de uitzending van EenVandaag!

Jullie eigen droomwens

Laura legde ook zelf een vraag aan het TopX panel voor: ‘Heb jij een droomwens waar anderen je te jong voor vinden?’

Op de vraag van Laura kregen we tal van reacties. Wereldreizen, eigen bedrijven beginnen, helpen in ontwikkelingslanden of een wereldster worden: jullie dromen er op los. Komen jullie nog wel aan slaap toe? We kunnen niet alle honderden reacties plaatsen, maar hier een aantal leuke reacties:

"Meevliegen naar de maan."

"JA!! ik wil in de bergen klimmen!!! En beklimmingen van meerdere dagen maken!!!!!!!!! Maar goed, moet eerst me school enzo afmaken of ze zien wel als ik ouder ben."

"Ooit olympische spelen springen en goud behalen voor het Nederlandse hippisch team."

"De wereld rondreizen met een trekker."

"Een jeugdboek schrijven."

"Een oscar winnen, maar daarvoor moet ik eerst ook in een film spelen en dat heb ik nog nooit gedaan, dus..."

"Ik zou heel graag mijn vlieg brevet willen halen en dan binnen 81 dagen de hele wereld rondgaan."