Wouter Bos is volgens jongeren de beste politicus van 2008. De tweede plaats is voor Geert Wilders en Alexander Pechtold staat op drie. Dit blijkt uit onderzoek van het jongerenpanel van EenVandaag, in samenwerking met Coolpolitics en NOS Headlines. Er deden 1600 jongeren mee van 12 tot 24 jaar. Bos wint vanwege zijn goede optreden tijdens de kredietcrisis.

Maar wie is de slechtste politicus?

Op de vraag wie de slechtste politicus van het jaar is, antwoorden de meeste jongeren met Geert Wilders. De ondervraagden geven hem die titel omdat hij bijvoorbeeld ‘gebrek aan respect’ toont en omdat hij ‘rechtse opvattingen’ heeft. Volgens 40 procent is Wilders te veel in de media. De jongens zouden graag met Femke Halsema in een loveseat willen belanden en de meisjes met Wouter Bos.

Wie?!

Wij vroegen de jongeren wie ze kennen uit het kabinet. Jan Peter Balkenende is bij iedereen (100 procent) bekend. Daarna volgen Wouter Bos (97 procent) en André Rouvoet (81 procent). De minst bekende gezichten zijn Eberhard van der Laan (bij een kwart bekend) en Bert Koenders en Gerda Verburg, die allebei bij een derde van de jongeren bekend zijn.

Nieuws

Welk nieuws is de jeugd het meest bijgebleven? Bij een derde is dit de verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten, op afstand gevolgd door de kredietcrisis (volgens 13 procent) en de film Fitna (10 procent). Het vertrouwen in het kabinet is iets gestegen in vergelijking met vorig jaar. Veertig procent heeft tamelijk veel vertrouwen in het kabinet en een derde heeft niet zo veel vertrouwen.