Een meerderheid van jullie vindt de speciale supermarktregels voor jongeren discriminerend. Het is toch van de zotte dat jullie in rijen moeten wachten om de supermarkt in te kunnen! 62 procent is het er niet mee eens dat de supermarkt speciale mandjes voor jongeren bedenkt.

Supermarktboeven

Het is duidelijk dat de speciale supermarktregels zeker niet jullie voorkeur hebben. De helft van jullie voelt zich net een crimineel, zo goed als je in de gaten wordt gehouden door de beveiliging. De boodschap: weg met die suffe, discriminerende regels.

‘Nou, wat is die jeugd toch crimineel’

De helft van jullie heeft wel eens iets gestolen (52 procent). Dat was een verassend resultaat. Zeker omdat na een rondvraag op onze redactie bleek dat we hier allemaal wel eens een snoepje, verkeersbord, lippenstiftje, poster, boek of computer (grapje) hadden meegenomen in ons verleden. Het correspondeert ook niet echt met het alarmerende bericht dat de Amsterdamse jeugd onder 12 steeds crimineler wordt. Ook de gejatte bedragen waren laag: de helft van de 'jatters' bleef onder de tien euro.

Wat en waar?

De meest populaire locaties om te jatten zijn de winkel (40 procent) , horeca/ uitgaan (32 procent) en de supermarkt (30 procent). In winkels scoren de dames hoger dan de mannen. Ook de straat wordt veel genoemd. Bijna eenderde heeft wel eens geld van de ouders gestolen. De meest gestolen items zijn snoep, verkeersbord/ stoplicht, glazen of asbakken uit de kroeg en geld. Specifiek de jongens scoren het best op fietsen en verkeersborden, meisjes op make-up en modeaccessoires. De reden om te jatten zijn voor de kick en 'omdat ik het gewoon wil hebben'.

De slechtste excuses om te jatten- Top 5:

- ik was heel erg dronken

- ik wist niet dat het niet mocht

- de prijs was veel te hoog

- ik was nog maar heel klein

- ze missen het toch niet

En dan nog een leuk lijstje

De meest opvallende excuses om te jatten Top 5:

1. Het was de mooiste wasknijper ooit

2. Waar kun je anders een verkeersbord kopen?

3. Een straatnaambordje is gewoon leuk

4. Er zaten flippo's in de chips

5. Ik ben een enorme snoepkont

Korte conclusie: de jeugd van tegenwoordig doet het zo gek nog niet! Jullie blijven netjes met hun tengels van andermans troep af. Goeie zaak! Jullie hebben het hart van ons 'gestolen'. Bravo.