Alexander Pechtold is door het 1V Jongerenpanel van EenVandaag uitgeroepen tot beste Politicus van het Jaar. Na een spannende race kreeg hij net iets meer stemmen dan Geert Wilders. 

Pechtold populair

De deelnemers noemen de D66-leider omdat hij goed kan debatteren en ‘als enige politicus tegen Wilders ingaat’. Pechtold is vooral populair onder jongeren boven de 18 en universiteitsstudenten. Pechtold reageert enthousiast: ‘Wat leuk dat ik ben gekozen! Er wordt wel gezegd dat er een kloof is tussen jongeren en politiek, maar ze zijn volgens mij wél bezig met nieuws en politiek.'Volgens jullie de beste politici van 2009:

1. Pechtold (22 procent)

2. Wilders (19 procent)

3. Halsema (9 procent)

4. Bos (7 procent)

5. Balkenende (5 procent)

Jongens kiezen Wilders

Bij jongeren onder de 18 jaar is Wilders favoriet. De politicus uit Venlo doet het ’t beste bij jongens en MBO’ers. De PVV-leider moet echter nodig zijn charmes inzetten: de helft van de meisjes verkiest Wilders als slechtste politicus. “Boe-roeper zonder concrete voorstellen”, aldus een deelneemster.

Sexy Thieme

Marianne Thieme heeft volgens zowel jongens als meisjes het meeste sex appeal. Maar gaat het om een avondje doorzakken in de kroeg, dan wordt Wilders bestempeld als beste ‘partner in crime’.

Welk nieuws dit jaar is de respondenten het best bijgebleven? De inauguratie van Obama wordt het meest genoemd, daarna volgt de aanslag op de Koningin en het overlijden van popicoon Michael Jackson.

Er deden 2.400 jongeren tussen 12 en 24 jaar mee aan dit onderzoek. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen: leeftijd, geslacht en spreiding over het land.