Meer dan driekwart van de jongeren (78%) vindt het niet kunnen dat Geert Wilders zijn aanhang aanspoort om te roepen dat er 'minder Marokkanen' moeten komen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2.000 jongeren. Een vijfde van de deelnemers (19%) vindt de actie van Wilders wel kunnen.

Jongeren veroordelen sterker dan volwassenen

Jongeren blijken de actie van Wilders nog sterker te veroordelen dan volwassenen. Uit eerder onderzoek van EenVandaag onder 6.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel bleek dat tweederde van de volwassen (64%) de actie van Wilders niet vindt kunnen; onder jongeren is dit 78 procent.

Jongeren veroordelen niet alleen de vorm maar ook de inhoud van de uitlatingen.  Tweederde (64%) is het niet eens met de uitspraak dat er minder Marokkanen in Nederland moeten komen; ruim een kwart (26%) is het daar wel mee eens.

Steun voor proces

De meerderheid (57%) vindt dat Wilders vervolgd moet worden voor zijn uitspraken. Zij vinden dat Wilders een grens heeft overschreden. Jongeren die tegen vervolging zijn (35%) wijzen op de vrijheid van meningsuiting en vinden dat hij de aandacht die een proces zal genereren niet verdient.

De afgelopen dagen stapten PVV-fractieleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren op, net als het Haagse PVV-raadslid Chris van der Helm, twee Statenleden uit Friesland en een Statenlid uit Limburg. Daarover zegt een jongere: "Wilders kan maar beter flessen bleekmiddel inslaan, want de grijzen haren komen nu heel snel."

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden op 21 tot en met 22 maart 2013, deden 2.037 jongeren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.