Frans Timmermans is volgens jongeren de beste politicus van 2014, zo blijkt uit de jaarlijkse verkiezing onder het EenVandaag Jongerenpanel. Hij krijgt 33 procent van de stemmen. 

Hij wordt vooral gewaardeerd om zijn optreden bij de MH17 ramp en zijn talenkennis. Deelnemers noemen hem betrokken en deskundig. Ruim 1200 jongeren brachten hun stem uit.

Jongeren zeggen over Timmermans: ‘Hij komt heel gedegen over, zegt geen dingen die hij niet kan waarmaken en hij lijkt ook echt uit zijn hart te praten.’ Een andere deelnemer zegt: ‘Ondanks één ongelukkige uitspraak is hij er maanden voor de nabestaanden van de MH17 geweest.’  En: ‘Hij heeft Europa eindelijk weer eens positief op de kaart gezet.’

De winnaar van vorig jaar, Alexander Pechtold, wordt tweede met 9 procent. De  ondervraagde jongeren vinden hem een slimme oppositieleider.  Geert Wilders is derde met 8 procent van de stemmen.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 3100 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 8 december t/m 12 december, deden 1200 jongeren mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.