Een derde van jullie praat met ouders nooit over safe sex. Bij nog eens een derde is het onderwerp een enkele keer ter sprake geweest. HIV als thema voor de ontbijttafel is nog minder populair. De helft van jullie praat daar thuis nooit over.

Rouvoet, eat this!

Dit onderzoek ging niet alleen over safe sex en hiv, maar ook over jullie ‘maatschappelijke betrokkenheid’. Dance4life is immers een organisatie die beroep doet op jongeren om anderen te helpen. En, doen jullie dit ook? Een derde van de 2000 jongeren (12 – 24) die de Dance4Life enquête invulde, doet aan vrijwilligerswerk. Van barkeeper in een multicultureel homojongeren café tot medewerker bij dierenambulance, verkoper in de wereldwinkel, drummer voor de kerk, Arabische leraar op zondag: nergens zijn jullie te beroerd voor. Het verschilt wel hoe oud je bent: van de scholieren doet een kwart vrijwilligerswerk.

Waarom?

De belangrijkste reden om vrijwilligerwerk te doen is dat jullie het gewoon leuk vinden. Daarnaast vinden jullie het belangrijk en willen jullie ervan leren. Daarnaast geven ook enkele van jullie eerlijk toe 'dat de club anders ten onder gaat' of dat 'het zo moeilijk is om nee te zeggen'.

De Top-3 van het vrijwilligerswerk:

1. Met kinderen

2. De sportclub

3. Goede doelen.

4. Buurthuis/ vereniging/ school

Buddy

Jullie zitten vol goede bedoelingen. Maar liefst 62 procent geeft aan eenmalig te collecteren voor mensen met hiv of aids. (nee hoor, we sturen jullie gegevens niet door naar de vrijwilligerscentrale). Een buddy zijn voor een onbekend persoon met aids: een kwart ziet dit wel zitten. Voor een vriend met aids zijn jullie nog veel liever: tachtig procent wil dan wekelijks als buddy aan de slag.

‘Had je maar niet moeten seksen!’

Als je in Nederland hiv hebt, is dat je eigen schuld. Dat vindt een kwart van jullie. Hopelijk hebben jullie zelf altijd een condoom in de broekzak. Bij mensen met hiv in Afrika ligt dat anders: daarvan zegt 6 procent dat het de eigen schuld is.

EenVandaag bezocht Dance4Life en maakte er onderstaande reportage.

Dance4Life in EenVandaag from Eva on Vimeo.