Het koningshuis: daar zou driekwart van jullie op bezuinigen. Beatrix kan ook wel koninginnensoep halen bij de Aldi. Het mes mag daarnaast in het aantal ambtenaren, defensie en ontwikkelingshulp. Maar blijf af met je tengels af van het onderwijs en de gezondheidszorg!

Crisispaniek

Er woedt alweer een heel jaar ‘kredietcrisis’ in Nederland. Reden voor EenVandaag en NOS Headlines/ 3FM om ons derde crisis-onderzoek te versturen. Eenvierde van de 2000 deelnemers heeft inmiddels persoonlijk wat gemerkt van de crisis. Dit zijn vooral jongeren boven 20 jaar. (“Hoezo gevolgen, ik ben pas 14!”) Deze groep heeft minder geld in de portemonnee en er is minder werk. “Ik kan maar geen stage vinden! “ik krijg helemaal geen extra uren meer”, "M’n contract wordt niet verlengd.” Voor sommigen is er dus wel degelijk crisispaniek.

Suikeroom

Ruim een derde ziet (financiële) problemen bij familieleden. Dit is een stijging van 15 procent ten opzichte van oktober vorig jaar. Huizen worden niet verkocht, er vallen ontslagen, ouders zitten thuis met een dipje. Iemand schrijft: “We kunnen niks leuks meer doen, zoals op vakantie." Soms maakt een crisis nauwelijks verschil: “Mijn rijke oom is nu minder rijk, wat mij niet uitmaakt want hij geeft toch nooit wat aan een ander.”

‘Welke crisis?’

Het grootste deel – zeker de jongeren tot 17 jaar - ziet echter geen wolkje aan de lucht. Jullie geven meer geld uit dan een half jaar geleden. Jullie verwachtingen: de kredietcrisis is binnen een paar jaar afgelopen en de toekomst is rooskleurig. Slechts een op de vijf respondenten maakt zich echt grote zorgen. Meisjes liggen meer wakker van de crisis dan jongens.

En doorwerken maar

Tot onze eigen verbazing blijkt de meerderheid best geïnteresseerd te zijn in de verhoging van de AOW-leeftijd. Met de uitkomsten zijn jullie het niet eens: volgens twee derde hadden werknemers zelf mogen kiezen of de AOW met 65 jaar ingaat of met 67 jaar. Helaas. Werken zullen jullie!

Als jullie in het kabinet zaten, moeten Beatrix en Alex naar de voedselbank en gaan alle geldstromen richting het onderwijs.

Bezuinigen maar!

1. Koningshuis

2. Provincies/ ambtenaren

3. Wederopbouw (zoals in Afghanistan)

4. Defensie (landmacht, luchtmacht, marine)

5. Ontwikkelingshulp

Blijf met de tengels af van:

1. Onderwijs

2. Gezondheidszorg

3. Studiefinanciering

4. Ordehandhaving

5. Veiligheid in Nederland

Pret met kabinet

Het vertrouwen in het kabinet daalt. Slechts eenderde van de deelnemers is enthousiast over de crisisaanpak van het kabinet; een half jaar geleden was dit nog de helft.

Droombaan? Bill Gates

Hoe belangrijk is het om later veel geld te verdienen? Driekwart vindt dit belangrijk. Vooral jongens en de jongeren onder de 17 willen later als Dagobert Duck door het geld heen zwemmen, drie privé butlers of een fluorescerend kasteel op Mallorca. Succes!