Jongens gedragen zich op een eerste date als echte gentlemen. Dit beweren ze niet alleen zelf (71%), maar wordt ook onderschreven door de meiden (62%). Ook op Valentijnsdag verwachten de meiden van de jongens dat ze zich attent opstellen. Een kwart van hen (23%) is op de dag van de liefde zenuwachtig of ze iets krijgen en een derde (33%) verwacht ook daadwerkelijk een kaart, roos of andere attentie. Een deel van hen zal bedrogen uitkomen, want slechts 22 procent van de jongens is van plan om hun (heimelijke) liefde te verrassen.

Uitsloven voor je date

Een meerderheid van de jongens (55%) denkt dat meiden het prettig vinden als ze zich galant opstellen tijdens de eerste date: “Je mag je best wel een beetje uitsloven voor je date. Ik denk dat iedere vrouw het fijn vindt om verwend te worden.” Zes op de tien meiden (61%) stellen die hoffelijkheid inderdaad op prijs: “Door mijn stoel aan te schuiven en de deur open te houden, zorgt een jongen ervoor dat ik me bijzonder voel.”

Wie betaalt de rekening?

Hoffelijkheid zit hem volgens de jongens ook in het trekken van de portemonnee. Zes op de tien jongens beweren dat zij op de eerste date (het meest) betalen. Volgens de meiden is dit niet helemaal waar en neemt slechts 42 procent van de jongens (het grootste gedeelte van) de rekening op zich. Meiden vinden het overigens prima als de rekening wordt gedeeld.

Internetdaten

Jongens nemen drie keer zo vaak het initiatief tot een eerste date als meiden. De meeste jongeren komen aan een date via school/studie, vrienden en uitgaan, maar ook op internet beproeven zij hun geluk. Eén op de acht (13%) heeft wel eens een date opgedaan via sociale media en een even grote groep heeft op een datingsite gezeten. Voordat er daadwerkelijk gedate gaat worden, checkt twee op de drie (66%) zijn of haar date op internet om te weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel (www.1vjongerenpanel.nl), onderdeel van het nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 7 en 13 februari 2012, deden 1.900 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.