De leeftijdscodering op gewelddadige games is totaal nutteloos, blijkt uit onze Games-enquête. Negentig procent van jullie denkt dat je zonder enige moeite aan 16+ of 18+ games kunt komen die (nog) niet voor je bestemd zijn. 

Wellicht reden genoeg voor de 'leeftijdscodeerders' om eens achter de oren te krabben.

Waar tover je games vandaan?

De helft van jullie downloadt een game als het te veel moeite kost om aan een game te komen. Ook worden er nog verbazend veel games netjes in de winkel gekocht. Maar tien procent van diegenen die wel eens gewelddadige games koopt, werd ooit gevraagd om identificatie.

Gamen een eenzame bezigheid? Dat valt nogal mee: een kwart van de gamers speelt met iemand in dezelfde ruimte, eenderde speelt samen online. En de ouders? Een kwart speelt zelf ook. Volgens 80 procent van de jongeren zijn ouders daarbij prima op de hoogte van de gewelddadige games. Of dat ook waar is? Wie zal het zeggen.

Jip en Janneke

Jullie gamen je een ongeluk, das wel duidelijk. 85 procent van jullie speelt games. Jongens racen en schieten graag; meisjes puzzelen liever of spelen building games als The Sims.

Vreedzame dames

Gewelddadige games blijken vooral populair in de mannenwereld. Waarom spelen meisjes geen Manhunt, Resident Evil, Grand Theft Auto of Mortal Kombat?? Maar tien procent van de meisjes speelt extreem gewelddadige games. Hoewel ze niet spelen, hebben de meiden wel een duidelijke negatieve mening over gewelddadige 16+ of 18+ games: de helft van de meisjes vindt dat het kabinet gewelddadige games moet verbieden. Krijgen ze misschien te weinig aandacht van hun gamende vriendjes? De jongens denken hier heel anders over: 10 procent is het eens met een verbod. De rest vindt dit gewoon nonsens. Game over? Mooi niet dus.

Check hier het tv-item van EénVandaag over de rol van ouders in het spelen van games.