Jesse Klaver is met een kwart van de stemmen (23%) volgens de jongeren de beste politicus van 2015, zo blijkt uit de jaarlijkse verkiezing onder het EenVandaag Jongerenpanel. Op de tweede plek staat Geert Wilders (12%) en de derde plek wordt gedeeld door Mark Rutte en Alexander Pechtold (9%). 

Gedurfd en spreekt duidelijke taal

Jongeren vinden dat Jesse Klaver duidelijke taal spreekt (55%), goed is in het debat (45%) en betrokken is (32%). Ze bewonderen dat hij met lef en zonder een blad voor de mond te nemen optreedt in debatten. Zo zegt een deelnemer “ Hij is ontzettend sterk in debatteren en heeft zichzelf echt in de kijker gespeeld, ongeacht zijn leeftijd”.

Het vluchtelingendebat waarin hij Wilders weerwoord bood, wordt hierbij vaak als voorbeeld genoemd. Ook vinden zij dat hij een duidelijke visie heeft en voor een frisse wind in de Tweede Kamer zorgt. “Ik vind dat hij ontzettend scherpe en juiste opmerkingen maakt met een nieuwe en frisse blik op de politiek, velen kunnen aan hem een voorbeeld nemen” aldus een deelnemer.

Vragen voor Klaver

In het onderzoek werd ook aan de deelnemers gevraagd welke vraag zij aan hun politicus van het jaar zouden willen stellen. Veel van de jongeren die op Klaver hebben gestemd willen van hem weten welke zaken hij het meest belangrijk vindt om te veranderen en hoe Nederland er uit zou zien als hij het voor het zeggen had. Ook vinden zij het bijzonder dat hij zo jong fractievoorzitter is geworden en willen zij hem graag vragen hoe hij dat precies voor elkaar heeft gekregen.

Tweede en derde plek

Veel mensen die op Geert Wilders stemden roemen hem om zijn duidelijke mening die hij blijft verkondigen, ongeacht of mensen het met hem eens zijn of niet.

Over minister-president Mark Rutte zeggen jongeren dat hij geen makkelijk jaar heeft gehad. Ze vinden het knap dat hij ondanks de verschillen tussen de twee coalitiepartijen het kabinet staande heeft weten te houden. De helft (51%) van de deelnemers heeft vertrouwen in Mark Rutte als minister-president. Van Pechtold vinden de deelnemers vooral dat hij sterk en scherp is in het debat. 

Vertrouwen in het Kabinet

Zes op de tien jongeren heeft er vertrouwen in dat het kabinet-Rutte II stabiel genoeg is om tot de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 te regeren. Ruim één derde is hierover minder positief en denkt dat het kabinet voor die tijd valt.

Maandag 14 december blikt EenVandaag in een speciale uitzending terug op het politieke jaar. Daarin wordt ook de uitslag bekend gemaakt van de publieksverkiezing van de ‘Politicus van het jaar 2015’. Wie vindt u de beste politicus van 2015? U kunt nog meebeslissen wie deze titel wint. Geef u op voor het EenVandaag Opiniepanel en breng meteen uw stem uit!

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 5000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 1 tot 11 december 2015, deden 1165 jongeren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Een rapportage van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

?

Download