Met een kwart van de stemmen (25%) kiezen Nederlandse jongeren GroenLinks-voorman Jesse Klaver tot Politicus van het Jaar 2016. Dat blijkt uit onderzoek van JijVandaag, het jongerenpanel van EenVandaag. Nieuwsvlogger Tim Roelofs, het gezicht van JijVandaag, reikte Klaver vandaag de prijs uit in de tweewekelijkse nieuwsvlog op zijn YouTube-kanaal TimVandaag.

Bekijk de video hier:

Met veertien procent van de stemmen werd Geert Wilders (PVV) tweede. Premier Mark Rutte (VVD) werd met zes procent van de stemmen derde in de verkiezing tot jongeren-Politicus van het Jaar. Aan het onderzoek deden 1.186 jongeren met leeftijden tussen de 12 en 24 jaar mee. Bekijk rechtsboven alle resultaten van het onderzoek.

Ook in 2015 kozen de jongeren Klaver als hun Politicus van het Jaar. Jongeren die in 2016 op Jesse Klaver hebben gestemd, zeggen het vooral belangrijk te vinden dat hij een jonge politicus is. Door zijn uitstraling en ideeën voelen ze zich als jongeren meer vertegenwoordigd in de politiek dan door andere politici. Zestien procent van de deelnemers ziet in Klaver dan ook een goede premier; net zoveel jongeren kiezen voor Mark Rutte (16%) of D66-voorman Alexander Pechtold (15%). Sybrand Buma (CDA) wordt het minst gezien als geschikte premier voor Nederland (3%).

Over het onderzoek

Het EenVandaag Opiniepanel en het jongerenpanel JijVandaag kiezen jaarlijks de Politicus van het Jaar en de jongeren-Politicus van het Jaar. Op maandag 18 december wordt in de live-uitzending van EenVandaag, om 18:15 vanuit de Nieuwspoort in Den Haag, bekend gemaakt wie Politicus van het Jaar 2016 is geworden. Vanavond maakt Gijs Rademaker in de uitzending van PAUW (23:00, NPO1) de voorlopige top drie bekend.

JijVandaag is het jongerenpanel van EenVandaag. Het bestaat uit 5.000 jongeren met leeftijden tussen de 12 en 24 jaar die wekelijks hun mening geven over actuele onderwerpen. De uitslagen van de peilingen zijn na weging representatief voor leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en spreiding over het land. Doe hier mee aan het nieuwste onderzoek.

Download