‘Illegaal muziek downloaden’ diefstal? Volgens driekwart van jullie is deze stelling totale nonsens. De overheid moet juist minder streng controleren op het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Cd kopen?! Ja dag.

Bijna iedereen download wel eens muziek, films of games. Slechts acht procent doet dit nooit. De meisjes in het panel downloaden minder dan de jongens. Wat downloaden we het liefst? Muziek is veruit het meest populair. Slechts vijf procent download nooit een goede plaat of vet album. Na muziek zijn films (61 procent) en software 51procent) het meest geliefd.

Rechtszaak

Op 2 juni treffen de torrentsite Mininova en antipiraterijstichting Brein elkaar in de rechtszaal. Brein wil dat Nederlands grootste torrentsite alle links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal verwijdert. Mininova vindt haar 'notice and take down'-procedure (links worden na melding van de site verwijderd) voldoende. Mininova krijgt jullie volle vertrouwen: bijna de helft denkt dat Mininova als winnaar uit de bus komt. Slechts vijftien procent verwacht succes voor Brein. En juridische aanvallen zoals deze van Brein? Dat is dweilen met de kraan open, volgens driekwart.

Verschillende wegen naar Rome

Hoe download je vooral? De grootste groep (45 procent) download voornamelijk via torrentsites zoals Piratebay of Mininova. Ook nieuwsgroepen en P2P zijn populair. Een op de twintig deelnemers zegt vooral betaald (iTunes, Freerecord Shop) te downloaden.

Alternatieven

Steeds meer websites bieden nieuwe manieren aan om gratis muziek te downloaden, bijvoorbeeld met reclameblokken tussen de liedjes. Haast dertig procent van de deelnemers voelt hier wel wat voor. Een muziekabonnement voor tien euro per maand wordt door een kwart van de mensen toegejuicht.

*BELANGRIJK:

Op een aantal vragen/ route vragenlijst is er terechte kritiek geweest. We vinden het niet verantwoord deze betreffende vragen te publiceren; daarom zijn deze vragen/antwoorden niet opgenomen in de uitslag van deze enquête. Iedereen bedankt voor alle feedback, dat houdt ons scherp.

Digitaal vertier onder vuur from Top-X on Vimeo.