In deze column vertelt Jasper Oudshoorn (17) over zijn ervaringen met drank kopen onder de 16. 'Idee voor een schoolproject: We maken een nep identiteitsbewijs, om vervolgens als 14-jarige alcohol in de supermarkt te kopen. Het nep-ID maakten we door een echt identiteitsbewijs in te scannen, geboortedatum te veranderen en uit te printen. Deze hebben we achter een doorzichtig vakje van een portemonnee geschoven.'

"Bij bijna alle supermarkten kregen wij onze biertjes mee en vaak zonder onze identiteitskaart te laten zien. We hebben de biertjes overigens netjes weggegooid.

Beter controleren

Dit kleine project laat zien dat verhoging van de minimumleeftijd op het kopen van alcohol geen zin heeft. Bij supermarkten wordt de identiteitskaart vaak toch niet gecontroleerd, zelfs niet bij 14-jarigen. Het kopen van alcohol door jongeren zou je wel terug kunnen dringen door bij iedere klant de identiteitskaart te controleren. Uit ons project blijkt dat dit niet gebeurt. De kans dat dit in de toekomst wel gebeurt acht ik klein. Dit heeft voor een groot deel te maken met de laksheid van veel kassamedewerkers.

Nu ik zeventien ben kom ik in contact met de zogenaamde happy hours: twee biertjes voor de prijs van één. Hier gaat het qua drankgebruik dan ook vaak fout. Want waarom zou je maar twee biertjes kopen als je er voor hetzelfde geld vier krijgt. Als we deze happy hours afschaffen zal er in deze uren dus ook aanzienlijk minder gedronken worden.

Betrek de ouders erbij

Een andere methode is jongeren die betrapt worden op het kopen of nuttigen van alcohol onder de zestien (bij licht-alcoholische drank) en onder de achttien (bij sterk-alcoholische drank) de dialoog met hun ouders aan laten gaan, onder begeleiding van bijvoorbeeld Bureau Halt. Op deze manier worden ouders zich bewust van de alcoholconsumptie van hun kinderen en kunnen ze gepast straffen. Kinderen zullen daardoor beter beseffen wat de risico’s zijn en wat de ernst is van het illegaal nuttigen van alcohol.

Mede dankzij de laksheid van de controle op het kopen van alcohol zal een verhoging van de minimumleeftijd geen zin hebben. Ouders van jongeren confronteren met het alcoholgebruik van hun kinderen en jongeren confronteren met de risico’s, zal eerder helpen. Want moeten jongeren die wel verstandig met alcohol omgaan de dupe worden de groep die dit niet doet?"

Jasper is lid van het 1V Jongerenpanel. Hij schreef deze column naar aanleiding van het onderzoek over de nieuwe alcoholwetgeving. Lees ook de columns van panelleden Rianne en Wesley.

Kijk hier de reportage van 15 december 2012 terug.