Het is zover, de winnaar is bekend! Na een spannende nek aan nek race tussen Marijnissen en Rita Verdonk, verliest Verdonk het met eentiende. Zij staat op de tweede plaats. De SP-voorman gaat er met de beker vandoor.

De panelleden vinden dat hij duidelijke taal spreekt, goed luistert naar de mensen in het land en een goede vertegenwoordiger is van zijn achterban. Geert Wilders staat op de derde plaats. Om de volledige uitslag te bekijken klik je op deze link.

Waar iemand wint, zijn ook verliezers. En dus lieten we de deelnemers ook stemmen op de slechte politicus. Geert Wilders staat met stip op één, ruim een kwart vind hem de slechtste van het kabinet. Het panel vindt dat hij niet aardig, niet betrouwbaar en niet deskundig is. Op twee staat Wouter Bos, met ruim een tiende van de stemmen.

De respondenten vinden Balkenende de meest betrouwbare politicus. Femke Halsema van GroenLinks is het meest sexy en Jan Marijnissen heeft de meeste humor, aldus het panel.

Kabinet Balkenende IV

Het huidige kabinet is niet erg geliefd bij het Top-X panel. Bijna 40 procent zegt niet zo veel vertrouwen te hebben in Balkenende IV. Nog eens een kwart heeft er zelfs helemaal geen vertrouwen in. Het gemiddelde cijfer is 5,3. Misschien missen we een leider? Ruim de helft zegt namelijk Balkenende niet de echte leider van het kabinet te vinden, ondanks zijn functie als minister president.

Politieke soaps

Er is het afgelopen jaar weer veel gebeurd in de politiek. Dat Verdonk uit de VVD-fractie werd gezet, is verkozen tot belangrijkste gebeurtenis. De formatie van het kabinet Balkenende IV komt op twee. En helaas, de 100 dagen tour van het kabinet werd niemand warm of koud van.