Wat is jouw droom voor Nederland? Iedere week tot de inhuldiging publiceren wij dromen van jongeren op onze website.

Relaxter

Als ik bijvoorbeeld in Italië op vakantie ben is het grootste verschil dat Italianen veel vrolijker en meer ontspannen zijn dan de Nederlanders. Ze zijn minder bezig met de tijd en doen alles op hun gemak. Mijn droom is daarom ook dat Nederlanders meer gaan ontspannen en minder stressen.

Groener

Meer natuur en meer duurzaamheid. Betegelde voor- en achtertuinen zijn verboden, je tuin zo inrichten dat het aantrekkelijk is voor wildlife is verplicht!

Eerlijker

Dat de extreme verschillen die er soms zijn dat die wat gelijker worden. Denk aan de mensen die tegen de grens van armoede aanzitten en de voetballers met salarissen van miljoenen.

Cultureler

Dat de kaartjes voor musicals en theatervoorstellingen drie keer goedkoper worden. Op school klagen ze dat we te weinig van culturele dingen af weten, maar als je de kaartjes op gemiddeld 40 euro de markt op doet, is het voor velen nogal onmogelijk om een uurtje naar zang, dans en spel te kijken.

Sportiever

Dat er een nieuw Thialf komt in Heerenveen, een hypermoderene inline skatebaan op Papendal. Minder voetballers naar het buitenland laten gaan zodat onze voetbalclubs groter worden dan Barcelona. Kortom, mijn droom is dat Nederland (nog meer dan nu) gaat uitblinken in sport en dat we geen kansen laten liggen door zogenaamd geldgebrek.

Democratischer

Dat er eens fatsoenlijke besluiten genomen worden, door het volk. Als volgt: een stelling met meerkeuzeantwoorden en iedereen boven de 18 mag op de stelling stemmen en dan is het een kwestie van meeste stemmen gelden. Dat, mensen, is een democratie. 

Toleranter

Dat homoseksualiteit nog meer wordt geaccepteerd. Dat lesbische of homostellen niet meer uit een wijk worden gepest, dat het echt daadwerkelijk als normaal wordt gezien. Nederland hand in hand onder de regenboog. 

Vriendelijker

Dat iedereen wat vriendelijker tegen elkaar is. Vooral op straat of tegen vreemden zou ik meer mensen aardig willen zien doen. Elkaar begroeten bijvoorbeeld, dat maakt het straatbeeld al een stuk beter. 

Muzikaler

Dat Nederland het Eurovisie Songfestival een keer wint.

Opener

Saamhorigheid en weg met het denken in hokjes! We leven in een multiculturele samenleving maar ook in 'blokjes'. Laten we de hokjes vergeten en verdiepen in het kennen en weten van een ander! 

Zonniger

Mijn droom is niet echt realistisch, maar wat zou ik het fantastisch vinden als het elke dag mooi weer is in Nederland! Nederlanders zeuren zo vaak als het koud is en als het regent (logisch) en zijn automatisch veel blijer als het mooi weer is. Wat zou ons land leuk zijn als de zon altijd schijnt! :) 

Ambitieuzer

Mijn droom voor Nederland is een ambitieuzer land. Een land waar de mogelijkheden oneindig zijn en iedereen gelijke kansen krijgt. Een land waar je mag excelleren, zonder het eeuwige 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. 

Saamhoriger

Mijn droom is dat iedereen zich verbonden voelt door het Koningshuis. Dat we samen een zijn en samen een aantal keer per jaar gezamenlijk zingen of samen schouder aan schouder staan en meeblerren met grote schermen. 

Assertiever

Betere begeleiding voor de mensen die niet of minder goed voor zichzelf op kunnen komen. Assertiviteitstraining aanbieden aan deze groep lijkt me dan ook een goed idee. Pesten kan iemands voor de rest van zijn leven achtervolgen.

Vrediger

Mijn droom is dat niemand meer een wapen heeft, en dat iedereen mag en kan zijn wie hij wil zijn en dat discriminatie of raar nagekeken worden helemaal verleden tijd is. Als ik met een jongen hand in hand wil lopen wil ik dat kunnen doen, zonder dat mensen je vreemd nakijken of uitschelden. 

Christelijker

Dat Nederland weer een Christelijk land mag worden, zoals het vroeger ook was.

Vrolijker

Ik wens dat iedereen geniet van de mooie dingen in het leven: minder zeuren, meer lachen! That's the spirit;) 

Normaler

Een land waar je 's avonds normaal over straat kan. Waar mensen normaal tegen elkaar kunnen doen en zich normaal kunnen gedragen. Een land waar het niet als normaal gezien wordt als je als vrouw lastiggevallen wordt omdat je een rokje aanhebt.

Technischer

Een Silicon Valley in Nederland!

Socialer

Mijn droom is dat de sociale cohesie veel sterker gaat worden in Nederland, zodat iedereen voor elkaar zorgt en dingen voor elkaar overheeft. De boodschappen doen voor je oude buurvrouw, de deur openhouden voor iedereen of af en toe een pannetje met een gezonde maaltijd geven aan iemand die daar weinig geld voor heeft. Het moet ook persoonlijker worden in plaats van via de computer. Veel mensen zijn voortdurend bezig met hun smartphone en weten niet meer hoe fijn en relaxed het leven zonder telefoon is. 

Gezonder

Mijn allergrootste droom is dat we veel onderzoeken gaan doen , en dat we uiteindelijk een goed medicijn tegen kanker vinden. Zo goed dat het ook echt mensen goed beter kan maken, en dat je een hele grote overlevingskans hebt. 

Liever

Dat we wat liever voor elkaar worden, elkaar wat meer gunnen en meer bereid zijn om elkaar te helpen.

Toegankelijker

Ik droom van een Nederland waar mensen met een beperking niet meer gehandicapt zijn. De beperking van een persoon kan niet worden veranderd, maar wel de gevolgen ervan in de deelname aan de maatschappij. Dat bijvoorbeeld meer mensen gebarentaal leren spreken, zodat mensen met een gehoorsbeperking niet altijd degene zijn die zich aan moeten passen.