Het Hof heeft vandaag vier keer de levenslange gevangenisstraf opgelegd in het liquidatieproces Passage. Onder andere kopstuk Dino Soerel verdwijnt voor de rest van zijn leven achter de tralies. De rechtbank had hem eerder slechts 6 maanden opgelegd. 

Het Hof zag geen andere mogelijkheid dan Soerel levenslang op te leggen voor zijn rol als (mede-) opdrachtgever van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Ook Mohammed ‘Moppie’ R., Siegfried S. en Jesse R. krijgen deze straf voor hun aandeel in de serie onderwereldmoorden en pogingen daartoe. Zij werden in 2013 al wel tot levenslang veroordeeld. 

Het Hof refereerde in de uitspraak aan de discussie die op het moment woedt over de levenslange straf. Het Europese Hof tikte Nederland eerder nog over de vingers omdat er geen perspectief geboden kon worden aan gedetineerden. De recente instelling van een speciale adviescommissie haalt de bezwaren rond de oplegging van levenslang weg. 

Het arrest van het Hof heeft ook gevolgen voor Holleeder. Hij zou samen met Soerel opdracht hebben gegeven voor de moorden op Houtman en Van der Bijl. Holleeder stond echter niet terecht in Passage, zijn zaak wordt in een apart proces behandeld bij de rechtbank in Amsterdam. Het Hof benadrukte vandaag dat de rechtbank zelf een afweging moet maken. 

Met het arrest komt na een periode van bijna tien jaar een voorlopig einde aan de langstlopende strafzaak van ons land, Passage. Het gaat om in totaal vijf pogingen en zeven daadwerkelijke liquidaties: de eerste vijf moorden dateren uit 1993. In 2005 komen daar de moorden op hashhandelaar Kees Houtman en een jaar later kroegbaas Thomas van der Bijl bij. Kijk hier de EenVandaag uitzending uit 2009 terug over de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van Passage:

Bekijk hier een korte samenvatting van de ontwikkelingen in het proces: