Criminele jeugdbendes zijn een ware plaag voor een flink aantal wijken in grote en ook kleinere steden. Hoe pakt de politie ze aan? EenVandaag kreeg een unieke kijk achter de schermen bij de politie Haaglanden. We volgden een groot onderzoek tegen een bende uit Delft en waren erbij toen de criminele jeugdgroep werd opgepakt.

De belofte van minister Opstelten dat alle 89 criminele jeugdgroepen in ons land binnen een jaar opgerold zijn, is onhaalbaar. Het is ‘niet realistisch’ en ‘een illusie’, zegt de korpsleiding van de politie Haaglanden. Het korps is volop bezig met de strijd tegen de jeugdbendes en ziet de aantallen jeugdbendes desondanks niet teruglopen.

De nieuwe veelplegers

Ze zijn jong, gewelddadig, professioneel en plegen aan de lopende band overvallen, ramkraken en straatroven. De opgepakte straatbende uit Delft is geen uitzondering: de politie verdenkt hen van witwassen, drugshandel, en gewelddadige overvallen. Ze voelen zich onaantastbaar en hebben lak aan de regels.

Het onderzoek waar EenVandaag verslag van doet richt zich tegen een criminele groep van 72 jongeren. De kopstukken zijn vorige maand tijdens een gecoördineerde actie in de kraag gevat. Acht bendeleden en achttien medeverdachten werden opgepakt.

Hardere aanpak

De overheid pakt de criminele bendes nu harder aan, maar heeft grote moeite ze te stoppen, zo waarschuwt de politie Haaglanden. Er staat namelijk een nieuwe generatie jonge criminelen klaar om het stokje over te nemen. De groepen zijn geworteld in zeer moeilijke wijken waar de sociale problemen zich opstapelen. Haaglanden kampt met elf jeugdbendes, evenveel als vorig jaar.

Bendes volledig oprollen ‘illusie’

EenVandaag spreekt over de voortgang met Hanneke Ekelmans, directeur opsporing van de politie Haaglanden. Ook aan het woord komt de Haagse hoofdofficier Henk Korvinus. Zij geven aan dat de strijd tegen jeugdbendes volop in gang is gezet, maar een zaak van lange adem is. Volgens Ekelmans is het binnen een jaar oprollen van alle 89 criminele bendes, zoals Opstelten wil, ‘een illusie’. “Dat gaat nooit lukken”. Ekelmans wil meer middelen om harder op te kunnen treden, zoals het gemakkelijker vastzetten van minderjarige veelplegers.

Minister Ivo Opstelten reageert: Uit de officiële, landelijke, cijfers van de politie blijkt dat 62 van 89 criminele jeugdgroepen zijn aangepakt. Hiermee zijn we goed op weg om de doelstelling te halen dat binnen twee jaar deze 89 groepen zijn aangepakt. Uiteraard is het aantal criminele jeugdgroepen in beweging. We zijn alert op het ontstaan van nieuwe groepen. Deze groepen worden ook aangepakt. Het algemene landelijke beeld is dat het totaal aantal criminele jeugdgroepen daalt.

Landelijk beeld: meerderheid groepen aangepakt

Minister Opstelten presenteerde gisteren nieuwe cijfers waaruit blijkt dat 62 van de 89 criminele jeugdgroepen het afgelopen jaar zijn aangepakt. Die groepen zijn volgens Opstelten voorzien van een ‘pakket van strafrechtelijke en bestuursrechtelijke interventies en die groep zich als zodanig niet meer op straat manifesteert’.

Hoeveel criminele jeugdbendes er in totaal nu nog zijn kunnen de politie en het ministerie niet zeggen. Daarnaar loopt nog een groot landelijk onderzoek; alle politiekorpsen leggen met burgemeesters de hand aan de laatste cijfers.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de voortgang van de aanpak van criminele jeugdbendes.

EenVandaag maakte al eerder reportages over jeugdbendes en straatterreur:

Download

Jeugdbende opgerold