De 29-jarige Nederlandse Lianne Z. is vorige week uitgeleverd aan Duitsland. Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie in Aken aan EenVandaag laten weten. De Duitse autoriteiten verdenken Lianne Z. van betrokkenheid bij een serie bankovervallen. 

Tussen 2012 en 2014 werden drie banken in de Akense binnenstad bruut overvallen. Saillant detail was dat de groep overvallers werd geleid door een vrouw. Of het ging om Lianne Z. is onduidelijk. Wel zouden er DNA-sporen van Lianne Z. zijn gevonden op één van de locaties.  

Links-radicale kringen

Volgens de Duitse autoriteiten is de Nederlandse afkomstig uit links-radicale kringen. Dat zou ook gelden voor twee andere verdachten, die inmiddels  in het buitenland zijn aangehouden. De serie bankovervallen veroorzaakte grote commotie onder de Akense bevolking. Het populaire Duitse TV-programma XY ungelöst ging in een uitzending uitvoerig op de zaak in.

Lianne Z. werd op 7 juli 2016 in Nederland aangehouden, toen Duitsland om haar uitlevering verzocht. Begin september diende de uitleveringszaak achter gesloten deuren bij de Amsterdamse rechtbank. Nu blijkt dat Lianne Z. is uitgeleverd aan Duitsland. Haar zaak dient vermoedelijk begin november, zo laat de woordvoerder van het Duitse Openbaar Ministerie weten.  EenVandaag maakte eerder onderstaande reportage over de zaak.