Overleg op hoog niveau over de aanpak van jihadi’s deze week. In Delft kwamen burgemeesters van Nederlandse en Belgische gemeenten bij elkaar. In Milaan maakten Europese ministers van Justitie afspraken. Zo moeten radicalen worden bestreden op internet en gaan ze reisgegevens uitwisselen. Maar moet de aanpak zich niet juist weer verplaatsen naar de straat?  

Radicalisering van moslimjongeren is een grensoverschrijdend probleem. Inmiddels zitten ook Nederlandse  jihadisten vast over de grens. In België zit een Nederlandse vrouw van Arubaanse afkomst vast, die ervan wordt verdacht de Syriëgang van twee vrouwen te hebben gefaciliteerd. Rosliana G., alias Oum Uthmaan, werd in juni opgepakt. Dat heeft het Belgische Federaal Parket aan EenVandaag bevestigd.

Vorige week werd in Lissabon een Angolese Nederlander gearresteerd voor terrorisme. Hij bleek eerder actief te zijn geweest in Den Haag.

Europese landen worstelen met de Syriëgangers en hun ronselaars. Naar schatting zijn in Europa zo’n drieduizend personen afgereisd voor de Jihad naar Syrië. Een kwart daarvan is inmiddels weer terug in Europa, becijferde de AIVD eerder. 

Uit de dreigingsrapportage die deze maand verscheen, blijkt dat terugkeerders een potentieel risico vormt voor de veiligheid hier. In mei pleegde een van oorsprong Franse jihadist een aanslag op het Joods Museum in Brussel. Vier mensen kwamen hierbij om het leven. 

Zetten de plannen van de negen Europese landen en Nederlandse gemeenten  zoden aan de dijk? Of moet deradicalisering terug naar de straat - zoals na de moord op Van Gogh? Vanavond in EenVandaag jongerenwerker Fatimazohra Hadjar uit het Amsterdamse Slotervaart en terrorisme-deskundige Bibi van Ginkel van Instituut Clingendael.