Oud-politicus Jos van Rey is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank zojuist bekend gemaakt. De eis van het Openbaar Ministerie was twee jaar cel. 

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

De rechter veroordeelt hem ook voor corruptie. Van Rey wordt zwaar aangerekend dat hij als topambtenaar goed wist welke regels golden en welke niet. Hij heeft onvoldoende afstand gehouden van degene met wie hij als wethouder zaken moest doen. ‘De verdachte heeft daardoor niet gehandeld als een integer politicus’ en het vertrouwen in het openbaar bestuur geschaad. 

Een celstraf krijgt hij echter niet. De rechtbank zegt dat Jos van Rey door alle publiciteit en het onderzoek een aantal heftige jaren heeft gehad. Vanwege zijn leven in de schijnwerpers, zijn leeftijd en het feit dat hij geen strafblad heeft, vindt men een celstraf niet op zijn plaats.

De Limburgse ex-politicus kreeg vandaag het oordeel van de rechtbank te horen. ‘Vele tinten grijs’, zo omschreef de rechtbank het handelen van Van Rey. Hij zocht de grenzen op en ‘overschreed ze soms ook’.

Van Rey stond terecht voor ambtelijke corruptie, verkiezingsfraude en witwassen. De zaak liep ruim drie jaar. 

Het onderzoek naar de oud-wethouder startte in de zomer van 2012 nadat er verdenkingen waren geuit van ambtelijke corruptie. Ook zou hij informatie hebben gelekt naar kandidaten voor de burgemeesterspost van Roermond. Het OM dagvaardde hem vanwege actieve ambtelijke omkoping, verkiezingsfraude, het omkopen van ambtenaren en het witwassen van ruim 175.000 euro.

Van Rey was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De VVD heeft Van Rey uit de partij gezet. Van Rey zelf werpt alle beschuldigingen ver van zich. ‘Dit is te absurd voor woorden', reageerde hij op de eis. ‘Ze hebben niks. Ik heb nooit uit eigen belang gehandeld, nooit!