Door de grote instroom van vluchtelingen uit Syrië kunnen de noodopvangcentra de hoeveelheid mensen amper aan. Pas wanneer er ruimte is in asielzoekercentra elders in het land kunnen vluchtelingen uit de noodopvang doorstromen.

Het gevolg is dat veel van hen soms vier tot vijf weken wachten op deze doorstroom. In de IJsselhallen in Zwolle zitten op dit moment vierhonderd Syriërs. Die hoeven zich niet te vervelen, want in de stad wordt veel voor de Syriërs georganiseerd. EenVandaag volgde deze week twee van deze vluchtelingen.

De Stichting Present is de spil in alle initiatieven in Zwolle. Tientallen vrijwilligers zetten zich wekelijks in om Syrische vluchtelingen afleiding te bieden. Door te sporten, fietsen door de stad of taalles te geven. Het is voor de Syrische mannen Saleh (25) en Mahmoud (24) ook de gelegenheid om hun verleden in Syrië af te sluiten. Beide komen ze uit plaatsen waar bombardementen en hevige gevechten het straatbeeld hebben bepaald en waar geen werk, toekomst en soms zelfs geen familie meer is. 

Wat laten de Syrische vluchtelingen achter en hoe bereiden ze zich voor op de toekomst in Nederland? En wat voor rol spelen de Zwolse vrijwilligers hierin? EenVandaag volgde de twee Syrische vluchtelingen deze week om te zien hoe het leven van een Syrische vluchteling in een noodopvangsituatie eruit ziet.