Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het besluit te gaan bombarderen in Syrië. Een besluit dat eind januari geleden werd genomen. De PvdA stemde in om de missie in Irak uit te breiden naar Syrië

Nederland moet hiermee een bijdrage gaan leveren in de strijd tegen IS. Een omstreden besluit daar het hoogstwaarschijnlijk ook de positie van president Assad ten goede komt. Maar de realiteit lijkt het besluit in te halen, nu het regime van Assad met steun van de Russen een opmars naar Aleppo maakt. Assad lijkt zijn positie te versterken en de Syrische oppositie wordt steeds verder gemarginaliseerd. 

Hoewel de beslissing om te gaan bombarderen al is genomen, is het de vraag in hoeverre de actuele situatie in Syrië de Kamer dwingt over te gaan tot heroverweging. Stemmen gaan daarom op om de gehele missie, die deze zomer afloopt, om deze reden niet te verlengen.

Ondertussen krijgt de PvdA in de Kamer de wind van voren, omdat aan een aantal gestelde voorwaarden niet zou zijn voldaan. In EenVandaag spreken we militair historicus Christ Klep de missie. Verder bespreekt BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg de consequenties van de Syrische actualiteit voor de Nederlandse missie.