'De hele wereld komt naar Zuid-Afrika.' Het land bereidt zich voor op de grote herdenking, morgen in Johannesburg. Het zal één van de grootste afscheidsceremonies ter wereld worden met het voetbalstadion van de stad als centrum. Daar is plek voor ongeveer 90.000 mensen. Zondag herdachten de Zuid-Afrikanen Mandela al in de kerken en moskeeën in de stad. 

EenVandaag volgde een kerkdienst in het arme en zwarte township Alexandra, waar Mandela op handen wordt gedragen. Voor de kerkgangers is een groot baken van hoop overleden en daarom staat het in leven houden van zijn visie en strijd centraal.

Daarnaast een interview met John Carlin, schrijver en vriend van Nelson Mandela. John Carlin schreef het boek 'Playing the Enemy', later verfilmd tot Invictus. Carlin vertelt over zijn bijzondere band met Nelson Mandela en de manier waarop de oud-president Zuid-Afrika met een rugbywedstrijd tot één natie maakte. 

Ondertussen kondigen wereldleiders hun komst aan om het anti-apartheidsicoon de laatste eer te bewijzen. De lijst met staatshoofden en regeringsleiders die de herdenking voor Nelson Mandela bijwonen, is gegroeid tot meer dan 70 namen.

Barack Obama komt; vrijdag had hij telefonisch al de weduwe van Mandela, Graça Machel, zijn medeleven betuigd. In het kielzoog van de president van de VS reizen zijn voorgangers Bill Clinton en George W. Bush mee, zo werd zaterdag bekend. Ook de Franse president François Hollande en zijn Duitse ambtgenoot Joachim Gauck hebben toegezegd.

Vanaf woensdag wordt Mandela drie dagen lang opgebaard in het regeringscomplex in Pretoria. 's Avonds wordt het stoffelijk overschot telkens overgebracht naar het militair ziekenhuis en 's ochtends weer opgehaald. De regering heeft de bevolking opgeroepen langs de weg te gaan staan en de stoet met 'Madiba' de laatste eer te bewijzen. Op 15 december wordt Mandela begraven in Qunu in de provincie Oost-Kaap waar hij is opgegroeid.

Bekijk hier de tijdlijn over het leven van Nelson Mandela: