Drie Turkse zussen en hun twee echtgenoten worden verdacht van miljoenenfraude met persoonsgebonden budgetten, mensensmokkel en wapenbezit. EenVandaag reconstrueerde aan de hand van gesprekken met betrokkenen hoe de zussen met thuiszorgbureaus in Schiedam en omgeving vermoedelijk te werk gingen. 

De reportage laat zien hoe het zorggeld van tientallen, vaak analfabete ouderen van Turkse afkomst die niet of nauwelijks Nederlands spreken, in verkeerde handen kon vallen. De ouderen die hulp ontvingen, wisten vaak niet wat een persoonsgebonden budget was. Laat staan dat ze wisten dat ze er zelf eentje op hun naam hadden staan.

Regels aangescherpt

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) noemt de zaak 'walgelijk'. Hij geeft aan dat de regels inmiddels flink zijn aangescherpt en veranderd om dit soort zaken te voorkomen, maar erkent dat fraude nog altijd mogelijk is.

Sporen uitwissen te makkelijk

Zorgverzekeraar DSW legt in de uitzending de pijnpunten van de huidige fraudebestrijding bloot. Zo wordt het vermoedelijke fraudeurs tot nog toe nog veel te makkelijk gemaakt om hun sporen uit te wissen, zegt DSW-directeur Chris Oomen. Dat komt omdat er geen officiële overheidsinstantie is die bij vermoedens van fraude standaard de administratie van de fraudeurs kan innemen of kopiëren. Bij de vervolging van de fraudeurs, die vaak lang op zich laat wachten, zijn de bewijzen vaak al vakkundig kwijtgemaakt, aldus de verzekeraar.

Voor achtergronden, verklaringen en documenten over de zaak: lees en bekijk ook onze longread.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.