Zit u al in een buurtpreventie appgroep? Nog niet? Dan moet u zich misschien toch eens aanmelden... want in steeds meer wijken werken bewoners met een speciale buurwacht app of patrouilleren bewoners door de wijk om de veiligheid te garanderen. 

Verslaggever Harm van Atteveld ging een avond op pad met het Buurtpreventieteam van de wijk Maandereng in Ede. Onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Vasco Lub deed onderzoek naar deze vorm van buurtpreventie, ook wel buurtwacht genoemd. Hij concludeert dat de aanwezigheid van een buurtwacht criminelen zeker af kan schrikken. Maar hij waarschuwt ook voor de nadelen."Er zijn verschillende voorbeelden te noemen van buurtbewoners die onschuldige voorbijgangers achtervolgden. Vaak blijken bepaalde meldingen later vals alarm." Volgens de onderzoeker moeten buurtwachten daarom beter begeleid worden door gemeenten. Die zouden trainingen moeten organiseren om de buurtvrijwilligers te leren omgaan met verdachte situaties.

Ook spreken weLandelijk Coördinator Woninginbraak van de politie Sybren van der Velden. De politie ziet een steeds grotere rol weggelegd voor dergelijke burgerinitiatieven. Zij zijn direct ter plaatse en kunnen helpen met een goed signalement. Op dit moment worden 70% van de opgeloste woninginbraken opgelost door oplettende burgers. Dit percentage kan volgens de politie nog omhoog.