Al jaren strijden aanwonenden van kanaal Almelo-De Haandrik voor een schadevergoeding voor verzakkingen. Maar nu die er komt, zijn ze allesbehalve gerust. "De provincie kan mijn huis herstellen, maar als de verzakkingen doorgaan, heb ik daar niets aan."

Een terechte zorg volgens civiel ingenieur Willem Meiborg: "Het is alsof de provincie na een dijkdoorbraak besluit eerst de huizen te herstellen en daarna pas de dijk te repareren", legt hij uit. En mochten de huizen opnieuw verzakken, hebben de bewoners geen recht op nóg een schadevergoeding. "Absurd", vindt Meiborg.

'Mijn huis verzakt nog steeds'

De soap rondom de 360 verzakte huizen langs het Twentse kanaal tussen Almelo en De Haandrik is al een tijd gaande. Volgens omwonenden komen de verzakkingen door werkzaamheden aan het kanaal, uitgevoerd door de provincie Overijssel. Maar in een rapport werd de provincie grotendeels vrijgepleit. De provincie heeft inmiddels wél besloten alle schade te herstellen, maar de vlag gaat nog niet uit bij de bewoners.

"Mijn huis verzakt nog steeds. De oorzaak zit in de grond. De provincie kan mijn huis wel herstellen, maar als de verzakkingen doorgaan heb ik daar niets aan," vertelt bewoner Hans Foekema. Samen met zijn vrouw woont hij al 2 jaar in een soort bouwval door de verzakkingen.

Toen hij zijn huis kocht, leek er nog niets aan de hand. Maar toen Hans zijn vloer verving, bleek de grond met wel 12 centimeter verzakt. Sindsdien leeft hij in een bouwput. De oorzaak lijkt het baggeren te zijn van het kanaal waar zijn huis aan staat.

'Weggegooid geld'

Ook bij Arjan en Gerjanne is het flink mis. "Onze vloer is sinds vorig jaar 9 centimeter verzakt. Het geeft een heel onprettig gevoel dat de vloer blijft zakken. In de woning zelf voel je het ook heel erg. Het hobbelt aan alle kanten. Je bent gewoon bang dat de vloer een keer doorzakt."

Ingenieur Meiborg begrijpt er niets van dat de provincie Overijssel nu 25 miljoen euro uitgeeft aan de reparatie van huizen, terwijl ze geen onderzoek laat doen naar de oorzaak van de verzakkingen. "Dit is weggegooid geld. Het evenwicht in de grond is verstoord. Als je geen maatregelen neemt om dat op te lossen, zullen huizen opnieuw verzakken."

Eerst oorzaak achterhalen, dan schade herstellen

Ook ingenieur Hennie Weener denkt dat het zo niet goedkomt met de huizen. Hij monitort tientallen huizen in het gebied namens de provincie. In een alarmerende mail aan EenVandaag schrijft hij: 'Alle woningen die ik monitor verzakken nog steeds. Er zijn holle ruimten in de grond ontstaan. Als de oorzaak niet wordt weggenomen, zullen de verzakkingen doorgaan. Dat kan nog jaren duren.'

Beide ingenieurs adviseren de provincie eerst onderzoek te doen naar de oorzaak van de schade, voordat de schade wordt hersteld. Maar de verantwoordelijk gedeputeerde Bert Boerman denkt daar anders over: "De bewoners zijn er het meest bij gebaat dat de schade die ze nu hebben, wordt hersteld. En dat doen we op een zo duurzaam mogelijke manier."

Geen recht meer op nieuwe schadevergoeding

Toch sluit ook Boerman niet uit dat huizen opnieuw zullen verzakken. Maar als dat gaat gebeuren, hebben bewoners geen recht meer op een nieuwe schadevergoeding. "Dan zullen mensen achter de oorzaak van de schade moeten komen, of die zelf herstellen."

Ingenieur Meiborg vindt het een bizarre redenatie. "Het staat vast dat die huizen blijven doorzakken. Zo kunnen mensen hun leven niet oppakken en daar hebben ze recht op." Ook bewoner Hans Foekema is helemaal klaar met de gang van zaken. "Ik heb er geen enkel vertrouwen meer in dat het goed komt. Wat mij betreft breken ze dit hele huis af."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.