De waterpolitie schrijft tot eind augustus geen bonnen uit aan de kust en op een deel van de binnenwateren. Het deel dat onder de Landelijke Eenheid valt voert al maanden af en aan actie en schroeft dat op nu een akkoord met de korpsleiding maar niet in zicht komt. De waterpolitie zegt te kampen met een tekort aan personeel, en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties aldus de bonden. Ook burgemeester Jac Klijs van Moerdijk maakt zich zorgen over de politiecapaciteit op het water.

Er is een conflict tussen de waterpolitie en de korpsleiding. Politievakbonden ACP, ANPV en NPB zijn in maart al begonnen met acties. Maar omdat de acties blijkbaar geen indruk maken schalen ze nu op.

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk begrijpt de actie van de waterpolitie heel goed. Ook hij heeft de aantallen agenten op het water de afgelopen jaren zien teruglopen: “Alle jongens met zwemvliezen  zitten nu op het land. Ik heb toch het idee dat zo’n haven meer prioriteit verdient. Op ons industrieterrein werken dagelijks 10 000 mensen maar is nauwelijks politiecapaciteit. Er wordt veel geld verdiend, dus er is ook criminaliteit. Het vreemde is dat ik amper opsporingscapaciteit heb in de haven. De meeste politieschepen liggen stil. Dat heeft te maken met beperkte bemanning, en verschillende diensten. Ik maak mij daar zorgen om."

In de studio reageert Gerrit van de Kamp.