Hulporganisaties, regeringen en experts maken zich ongerust. De door de wereldleiders eerder toegezegde miljardenhulp aan arme landen wordt niet nagekomen. Op de G8-top, die deze week in Japan wordt gehouden, speelt die hulp aan Afrika een grote rol. De G8 beloofde op de top van 2005 in Schotland de hulp aan Afrika te verhogen met 25 miljard dollar tot 2010. Tot nu toe is daarvan slechts 3 miljard voldaan. Sommigen zeggen nu al dat G8-top zijn geloofwaardigheid heeft verloren, een show is waar we geen aandacht meer aan moeten besteden.

Ook minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maakt zich grote zorgen over de komende G8-top van grote industrielanden, die van 7 tot en met 9 juli in het Japanse Hokkaido plaatsvindt. Hij stelt dat er afspraken op papier staan en dat die wel nagekomen moeten worden.,,Actie is nodig vanwege het klimaat, de stijgende voedselprijzen, en omdat er geïnvesteerd moet worden in Afrika. Stilstand is onaanvaardbaar'', aldus Koenders zaterdag. Daarbij wees hij op de belofte van de G8 uit 2005 om de hulp aan Afrika te verdubbelen, zodat er in 2010 jaarlijks 25 miljard dollar extra beschikbaar is voor het continent.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.