De Europese regeringsleiders komen vanavond in Brussel bij elkaar om te praten over de relatie met Rusland. Niet alleen zit Europa met de handen in het haar over de Russische bombardementen op de Syrische stad Aleppo, ook zijn er ernstige zorgen over Russische inmenging binnen ons Europese politieke stelsel.

Zo zou het Kremlin in het geheim EU-sceptische partijen steunen, zowel politiek als financieel. Deze vrees is alleen nog maar toegenomen door recente computerhacks in de Verenigde Staten. Zo kwamen e-mails op straat van het bestuur van de Democratische partij en van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat twee weken geleden een Russische hacker is opgepakt, terwijl hij een cyberaanval pleegde op computerdoelen in de VS vanuit een hotelkamer in Praag. Of deze arrestatie inderdaad direct verband houdt met de e-mailhacks is nog onduidelijk. 

We spreken met Gerolf Annemans, woordvoerder in het Europees parlement namens de fractie Europa van de Naties en Vrijheden. Onder deze fractie vallen Euro-kritische partijen zoals PVV, Front National, Vlaams Belang en FPÖ. Volgens hem zijn de beschuldigingen dat Rusland geld geeft aan deze partijen volstrekt onzin. 

In de studio is Ruslanddeskundige Helga Salemon te gast.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.