Bestuurders in de ouderen- en thuiszorg houden, zolang het nog kan, vast aan hun topinkomens. Dat blijkt uit een onderzoek van FNV naar de zorgjaarverslagen van 2016, de Actiz 50. De vijftig meest verdienende bestuurders verdienden in 2016 allemaal meer dan 179.000, het salaris van een minister.

De overheid probeert deze topsalarissen in (semi-) overheidsorganisaties juist in te perken door middel van de Wet Normering Topinkomens (WNT) waarbij het uitgangspunt is dat niemand bij de overheid meer verdient dan een minister. Echter, de WNT heeft een overgangsregeling: bestuurders konden tot en met 2016 hun topsalaris behouden.

Uit het onderzoek van de FNV blijkt dat vrijwel alle bestuurders maximaal gebruik hebben gemaakt van deze overgangsregeling. Dit valt volgens FNV vakbondsbestuurder Maureen van der Pligt niet uit te leggen ten tijde van bezuinigen die leiden tot ontslagen en een hoge werkdruk. EenVandaag spreekt met van der Pligt en met Gert-Jan Waterink van stichting Zorgspectrum uit Nieuwegein. Hij leverde als een de weinigen een deel van zijn salaris in: van zijn ontslagvergoeding gaf hij ruim 52.000 euro terug.

In de studio vanavond Tweede Kamerlid zorg Lillian Marijnissen over het onderzoek van FNV.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.