Politie en justitie maken zich grote zorgen over de groeiende aanwas van zeer jonge jongens die bereid zijn om liquidaties te plegen in de Amsterdamse onderwereld. Voor slechts een paar duizend euro plegen ze huurmoorden. De recente arrestatie van vier mannen in de leeftijd van 20 en 21 jaar bewijst dit. Tijdens een geregisseerde undercoveractie werden ze ingerekend.

Vandaag maakten politie en justitie bekend maar liefst twee liquidaties te hebben voorkomen door middel van undercoveracties. Een van de acties eindigde in de Amsterdamse Knokkestraat in de vroege ochtend van 1 februari. Een arrestatieteam hield er vier verdachten aan die in hun auto op weg waren om, vermoedelijk, een liquidatie te plegen. Een van de verdachten stapte met getrokken wapen uit de auto en werd neergeschoten, een andere ontvluchtte en werd later alsnog ingerekend.  

Kalasjnikov's

De undercoveractie werd in gang gezet toen men lucht kreeg van een liquidatie die mogelijk met een gestolen auto zou worden gepleegd. In een aangetroffen, gestolen BMW, trof men kalasjnikov's aan. Politie en justitie besloten deze wapens onklaar te maken en te wachten tot ze gebruikt zouden worden. Dit resulteerde in de nacht van 1 februari in een onderschepping van de BMW met inzittenden en een andere personenauto die vermoedelijk ingezet zou worden als vluchtauto. Behalve wapens, hadden de verdachten ook een jerrycan benzine bij zich.

De jonge verdachten waren bekenden van de politie, maar werden niet gelieerd aan andere liquidatie-onderzoeken. En dat is een 'zorgelijke ontwikkeling' zeggen de autoriteiten. "Het ene moment zitten ze te gamen op de bank, het andere moment zijn ze onderweg naar een liquidatie", zegt Hanneke Ekelmans van de politie Amsterdam. De aanwas is groot en daardoor is het erg ingewikkeld om mogelijke daders in beeld te krijgen. De politie stelt dat de jonge huurmoordenaars voor slechts een paar duizend tot tienduizend euro een moord plegen en slechts weinig professioneel te werk gaan. 

'De Kracht van Kogels'

Afgelopen maandagavond organiseerde theater De Meervaart de buurt-avond 'De Kracht van Kogels' naar aanleiding van de liquidaties in de stad. Het stadsdeel werd getroffen door meerdere liquidaties. Kunstenaars, schrijvers en journalisten traden die avond op. Het doel was om de liquidaties te bespreken en de druk van de ketel te halen.

Heeft Amsterdam al grip op de liquidatiegolf? Vanavond in EenVandaag: Hanneke Ekelmans, hoofd Operatiën bij de Politie Amsterdam en officier van justitie Jeroen van Berkel. Ook spreken we met Andreas Fleischmann, directeur van de Meervaart, en inwoner is van de Knokkestraat. 

In de studio Wouter Laumans, journalist en schrijver van het boek Mocro Maffia.