In Afghanistan zijn twee Nederlandse militairen gesneuveld door een bermbom. Een van hen is de 23-jarige pelotonscommandant Dennis van Uhm, de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Dit hebben minister Eimert van Middelkoop van Defensie en plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Freek Meulman vrijdag bekendgemaakt. Hoe moet Defensie omgaan met familierelaties en kan van Uhm aanblijven als commandant?

Het tweede slachtoffer is een 22-jarige soldaat.In totaal zijn in Afghanistan nu zestien Nederlandse militairen omgekomen. Acht van hen kwamen om het leven door gevechtshandelingen.

Bij de explosie kwamen naast luitenant Dennis van Uhm (23) ook soldaat der eerste klasse Schouwink (22) om het leven. De militairen Norden (20) en Hack (25) liepen ernstige verwondingen op. Volgens Meulman is er geen enkele aanwijzing dat de aanslag met de bermbom specifiek gericht is geweest tegen de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten. De IED's zijn een veel voorkomend wapen van de Taliban, waarvan het gevaar nooit uit te sluiten is.