De gemeente Ede heeft al jarenlang last van hangjongeren. Eerst was het de wijk Veldhuizen waar de jeugd het voor het zeggen had. Nu liggen de problemen in een andere wijk: de Rietkampen. Er zou sprake zijn van een ‘waterbed-effect’: zodra de hangjeugd op een plek wordt aangepakt, duiken ze ergens anders op. De bewoners van de Rietkampen vinden dat gemeente en politie laks zijn.

In de wijk De Rietkampen geldt vanaf donderdag 18 augustus nu op diverse plekken een samenscholingsverbod. Burgemeester Cees van der Knaap van Ede heeft daartoe besloten omdat de overlast die hangjongeren veroorzaakten uit de hand liep. Voor dit besluit had hij al cameratoezicht aangekondigd op diverse plekken in de wijk.

Het samenscholingsverbod zal in elk geval een halfjaar duren, aldus de gemeente. Er mogen in het gebied niet meer dan drie mensen bij elkaar staan. De politie zal met extra mensen intensief controleren. Sommige jongeren hebben volgens de gemeente al een waarschuwingsbrief thuis gehad. Als de hangjongeren zich naar een andere buurt verplaatsen, wordt ook daar een samenscholingsverbod ingesteld, aldus de gemeente.

Zomeroverlast: hangjongeren Ede