1 op de 5 jonge mannen stapt geregeld met teveel drank op in de auto. En ook het aantal verkeersdoden door alcohol neemt de laatste 2 jaar toe. Hoe zorgen we er voor dat jongeren niet beschonken in de auto stappen?

"Niet met het vingertje wijzen", zegt Gea-Marit Dekker, onderzoeker jongeren en gedrag bij Stichting TeamAlert. Deze stichting deed onderzoek onder 1500 mannen tussen de 18 en 24 jaar. Wat bleek? 20 procent stapt wel eens onder invloed van alcohol achter het stuur. Wekelijks 5 procent van de jonge mannen, 16 procent maandelijks en de rest incidenteel het afgelopen jaar.

Eens gedaan, dan is de drempel lager

Als je je rijbewijs korter hebt dan 5 jaar, mag je 1 glas bier. Heb je je rijbewijs langer, dan mag je met 2 glazen bier nog autorijden. Volgens TeamAlert is ongeveer de helft van de jongeren op de hoogte van deze wet. Toch wordt de regel dus overtreden. Op het platteland 1,5 keer vaker, dan in stedelijke gebieden.

"Uit dit onderzoek blijkt dat je vriendengroep bepalend is. Als een van je vrienden het doet, doe jij het misschien ook. Daar zijn mannen gevoeliger voor dan vrouwen", vertelt onderzoeker Dekker. Jongeren die eens de fout in zijn gegaan, zijn daarna ook vatbaarder om nog een keer beschonken achter het stuur je kruipen. "Pas als jongeren echt gepakt zijn door de politie, denken ze: 'oké nu moet ik mijn grens bijstellen. Zolang ze niet gepakt zijn, denken ze: 'dit kan wel'", zegt Dekker.

Lees ook

Vertellen wat wél veilig is

Hoe nemen we die zelfoverschatting weg? TeamAlert gaat vooral het gesprek aan met jongeren. "We proberen echt de norm te zetten. Zo van: dit is niet normaal. Doe het niet." De stichting heeft ook een preventief project, om jongeren tussen de 16 en 18 jaar bewust te maken van de gevaren." Nog voordat jongeren hun rijbewijs halen dus.

"We gaan met jongeren in gesprek op feesten, maar wijzen nooit met het vingertje. We vertellen juist wat wel veilig is en wat wel kan." Mede doordat de feestdagen er aan komen wordt deze maand ook weer de BOB-campagne gelanceerd.

Gea-Marit Dekker van Stichting TeamAlert over dit onderwerp in Radio EenVandaag