Je ziet het weleens bij Tussen Kunst en Kitsch: een voorwerp dat voor een euro op de vrijmarkt is gekocht maar dat na taxatie ineens tonnen waard blijkt te zijn. Als jij nu morgen ook je slag wilt slaan op de talloze vrijmarkten, dan heeft RTLZ een aantal tips op een rijtje gezet waar je op moet letten. Ze gingen te rade bij kunstexpert Willem de Winter van Tussen Kunst en Kitsch. Hier een paar van zijn tips:

Neem een loep mee

Zo kun je bijvoorbeeld goed kijken of het een echt kunstwerk is of een gedrukte poster van een kunstwerk. Ook signaturen zijn soms met het blote oog moeilijk te zien.

Let op het merk

Van serviesgoed wil je bijvoorbeeld alles van Gouda hebben, stelt de expert. En ook aardewerk van regout uit Maastricht komt volgens hem weer in trek. En bij zilverwerk moet je letten op het zilvermerk Z1 of Z2, alleen dan gaat het om echt zilver.

Mijd grote vrijmarkten

De meeste kans op een topwerk voor een prikkie maak je niet bij handelaren op drukke markten, maar juist in achterafstraatjes waar mensen hun huisraad verkopen.

En tot slot:

Koop iets wat je zelf mooi vindt

Mocht het dan toch geen topwerk blijken te zijn, heb je in ieder geval iets dat je zelf mooi vindt en is de teleurstelling wellicht wat minder groot.