Vlak voor de jaarwisseling wacht agenten een megaklus. Op ruim tweeduizend adressen controleren ze of er illegaal vuurwerk ligt opgeslagen. Hoe onderschept de politie deze onwettige explosieven?

De aanpak van illegaal vuurwerk begint bij de bron: de verkoper. Dit jaar werden vier Poolse webshops offline gehaald. In het Oost-Europese land werden honderd huiszoekingen gedaan. 57 mensen werden aangehouden en zo'n tachtigduizend kilo vuurwerk werd in beslag genomen. Met oud en nieuw voor de deur zijn nu de Nederlandse kopers aan de beurt.

Professioneel is illegaal

Illegaal vuurwerk, zoals het in de volksmond genoemd wordt, is eigenlijk professioneel vuurwerk. Je moet een speciale training gevolgd hebben en in het bezit zijn van een vergunning voor je het mag afsteken. Professioneel vuurwerk is gemerkt met de code 'F4' om aan te geven dat alleen professionals het mogen afvuren.

Gewone consumenten mogen dit type vuurwerk niet in bezit hebben. Het vuurwerk is namelijk massa-explosief. Wanneer het in een woonwijk ontploft kan dit voor flinke schade zorgen.

Lees ook

Controle op pakketjes

Het ontdekken van illegaal vuurwerk kan de politie niet alleen. De politie lokaliseert illegale knallers in samenwerking met postbezorgdiensten als PostNL. De koeriersdiensten houden zelf toezicht op wat zij vervoeren en melden verdachte pakketjes aan de politie.

Daarnaast wordt informatie verkregen via financiële instellingen. Met het rekeningnummer van de webshop controleert de politie het betalingsverkeer. Zo kan de politie achterhalen waar de kopers wonen en hen overvallen met een huiszoeking.

Zoektocht op social media

Ook worden sociale media in de gaten gehouden. De politie zoekt op Instagram, Facebook en YouTube naar mensen die geïnteresseerd zijn in illegaal vuurwerk of laten weten dat zij het in bezit hebben. In november 2018 werden negenhonderd Instagram accounts offline gehaald waarop verboden vuurwerk werd aangeboden.

Illegaal vuurwerk is overigens niet alleen gevaarlijk voor mensen, dieren en objecten. Je kan er je toekomst ook flink mee verknallen. Het bezitten, kopen of (laten) vervoeren van illegaal vuurwerk is strafbaar, en levert je ook een strafblad op.