De Chinese Nederlander Zhou, de Amersfoortse Rita en Bettie en carnavalszanger 'Big Benny'. Stuk voor stuk markante figuren die in 2014 allemaal streden om een raadszetel. "Op een gegeven moment wilde ik er echt mee stoppen", aldus Ben Peters. De vraag is of hij inmiddels weer staat op te treden of heeft hij carrière gemaakt in de politiek?

“Zingen is mijn hobby en politiek mijn passie.” Vol ambitie begon carnavalszanger Ben Peters, artiestennaam ‘Big Benny’, aan zijn campagne. “Het campinggevoel terugbrengen in de wijken.” Dat was zijn missie. Uiteindelijk kwam Ben wel in de raad en dat was even wennen. “Het eerste jaar  vond ik het verschrikkelijk, echt een ellende”, vertelt de Roermondenaar. In de laatste twee jaar heeft Ben zijn schwung gevonden door veel in contact te zijn met zijn kiezers. “Soms wil ik stoppen. Maar dan help ik weer een vrouw met thuiszorg en weet ik weer waar ik het voor doe.” Ben staat dit jaar op nummer acht op de lijst van de Liberale Volkspartij Roermond.

Stemmen is je recht en daar moet je gebruik van maken

De Chinese Nederlander Zhou had in 2014 grote ambities. Hij moest het eerste Haagse raadslid van Chinese afkomst worden. "Nederlanders kennen Chinezen alleen maar van restaurants en snackbars. Mijn doel is om de Chinese gemeenschap zichtbaarder en minder bescheiden te maken.”  Een plekje in de raad kreeg hij helaas niet. Maar Zhou gaf de moed niet op en deze gemeenteraadsverkiezingen heeft hij de flyers weer in handen. Hij vertegenwoordigt de Chinese gemeenschap nog steeds en hij heeft een protégé: Renjie Luo. “Ik heb nog steeds hetzelfde doel. Er zijn veel Chinezen in Den Haag en hun wensen moeten ook kenbaar gemaakt worden. Ik hoop dat Renjie gaat doen wat mij niet lukte."

In Amersfoort moest het in 2014 allemaal anders

De eeneiige tweeling Rita en Bettie zetten in 2014 Amersfoort op scherp met hun partij AmersfoortAnders. Doel: “De Amersfoorters gelukkiger maken door de inwoners een stem te geven."  Dat is niet gelukt. De verkiezingen verliepen teleurstellen en de plannen verdwenen in de ijskast. 

Of de dames ook teleurgesteld zijn? “Nee, het is een conclusie die je trekt en toen bleek dat het toch op een andere manier moet.” Inmiddels verkopen Rita en Bettie online vintage meubels, maar de politiek hebben ze nog niet helemaal vaarwel gezegd. “Net zoals in de politiek destijds maken we gebruik van onze kracht, namelijk het tweeling zijn. Politiek volgen we op de zijlijn, maar het blijft kriebelen om je mening te ventileren.”